Begeleide rondreis augustus & september 2018

Begeleide rondreis augustus & september 2018

16-daagse rondreis MADAGASKAR

Reisschema :

DAG 1: PARIJS- ANTANANARIVO

Meeste vluchten naar Antananarivo (de hoofdstad van Madagaskar), vertrekken met aansluiting vanuit Brussel, vaak met nachtvlucht uit Parijs. Transport naar Parijs en de internationale vlucht zijn niet inbegrepen – zie verder – maar we kunnen U helpen dat te regelen.

DAG 2: TANA-ANDASIBE

We komen ’s morgens aan in de hoofdstad Antananarivo, afgekort tot Tana. Met een privébusje rijden we naar Andasibe. We worden direct in de grootstad ondergedompeld, we moeten dwars door deze miljoenenstad! Onderweg naar Andasibe stoppen we onder andere in Moramanga. De naam betekent goedkope mango. Bezoek aan de markt. Eventueel kunnen we hier lunchen. Na de lunch rijden we verder naar Andasibe.

DAG 3: NATIONAAL PARK MANTADIA ANDASIBE

Dit park bezoeken we speciaal om de Indri Indri, de grootste en indrukwekkendste lemuur van het eiland te zien en vooral ook te horen. Het concert dat zij brengen heeft wel wat volume. Dit 810 ha grote reservaat is heel speciaal wat fauna en flora betreft. Behalve de Indri, vind je er ook de bruine, muismakis en andere lemuren, vele orchideeën, vogels en kameleons. Het park is onderdeel van het parc national de Andasibe-Mantadia, 12.810 ha groot.

Andasibe zelf is ook een bezoek waard, een plaatselijk cafeetje, de markt. Weinig toeristen bezoeken dit leuke dorp, maar zij vergissen zich…

DAG 4: ANDASIBE - ANTSIRABE

Na ontbijt in het hotel: vertrek richting Antsirabe, de pousse pousse stad, gewone taxi’s zie je hier amper. Ook de grootste brouwerij van het land die het bekende Three Horses Beer brouwt ruik je hier. We bezoeken zeker een van de twee grote markten.

DAG 5: ANTSIRABE - RANOMAFANA

We rijden door de hoogplateaus met ongelooflijk mooie landschappen. Hier wonen de Betsileo.

DAG 6: BEZOEK AAN HET PARK

We vertrekken vroeg naar Ranomafana. Ranomafana Nationaal Park ligt op een hoogte van ca. 1000m en heeft een oppervlakte van 41.600 ha. Dit prachtige, zeer vochtige regenwoud bestaat uit een serie heuvels die door vele riviertjes doorsneden worden. De plantengroei is indrukwekkend: mossen, varens, epifyten, palmen, ...

Een groot deel van het park is nog echt primair regenwoud. Men vindt hier maar liefst 12 soorten lemuren, waaronder de gouden bamboelemuur die men ontdekte in ’86. Er zijn kameleons te bewonderen, tal van kleurrijke vogels, vlinders en insecten. Je kan er kiezen uit verschillende soorten wandelingen met gids. Ranomafana, betekent warm water, dit was vroeger een kuuroord met warm- water bronnen.

DAG 7 + 8: RANOMAFANA-RANOHIRA

Eerst bezoeken we een klein natuurpark onder Ambalavao. Het is een parkje dat wordt gerund door de lokale bevolking, en alle inkomsten worden gebruikt om het dorp te steunen.

We rijden nog langs Fianarantsoa. We komen door Ambalavao, het veecentrum van het land. Als we geluk hebben zien we onderweg de herders grote kuddes zeboes naar hier drijven. Ze zijn soms weken onderweg, en komen van honderden km ver. Zeboes betekenen weelde, macht en aanzien voor de eigenaar. De Bara zijn de herders bij uitstek en de zeboe heeft een belangrijke plaats in hun leven en ceremonies.

We komen ook in de wijnstreek van Madagaskar. Dit is zeker niet de slechtste wijn die ze hier maken. Laat ons zeggen dat hij veel beter is dan de Balinese, Vietnamese of Thaise…Het landschap verandert hier, hoogplateaus met golvende graslanden, doorsneden door grote valleien.

DAG 9: RANOHIRA-TULEAR

Vroeg uit de veren om dit indrukwekkende landschap te bewonderen. Bizarre rotsformaties met prachtige kleuren. De gele en groene kleur op de rotsen is korstmos, soms is geel aluminiumoxide. We gaan maar een klein stukje zien, het is namelijk 81.540 ha groot. Het bestaat uit grote prairies met grote rotspartijen. Hier zullen we zeker in contact komen met de vele fadys.

Dit is namelijk het land van de voorouders. En fady is een systeem van lokale taboes om de goede relaties met de voorouders te onderhouden. Een fady die overal op Madagascar telt is, dat je nooit met wijsvinger wijst naar iemand of naar een plaats die heilig is. Maar hier zal de lokale gids ons op voorhand zeggen wat we zeker niet mogen doen.

We gaan de Piscine Naturelle bezoeken na een stoffige tocht over het massief. Een natuurlijke rotspoel met bijpassende waterval, ideaal om een frisse duik te nemen. In de namiddag reizen we door naar Tulear. Onderweg kunnen we stoppen bij een aantal prachtige Mahafaly graftomben. Deze zijn zeer mooi versierd met fresco’s die het leven vertellen van de dode. Ze zijn een meter hoog en sommige hebben een oppervlakte van 15 vierkante meter.

We rijden helemaal door tot Ilakaka. Dit is een mijnstadje dat uit zijn voegen aan het barsten is. De ondergrond zit vol met halfedelstenen en er worden schachten gegraven tot 50, 60 meter diep. Zeer slecht gestut. Af en toe stort zo’n schacht in, niet zelden met dodelijke slachtoffers. De mijnwerkers zelf worden karig betaald voor de stenen die ze delven.

DAG 10: TULEAR MORONDAVA

‘s Morgens nemen we een binnenvlucht naar Morondava. We worden opgepikt aan de luchthaven en we slapen aan het strand. De plaats bij uitstek om even op adem te komen. De rest van de dag hebben we tijd om de stad te bezoeken, op het strand te liggen en uit te rusten. Je kan er zeer lekker eten, zeker voor wie van vis en zeevruchten houdt. Uitzakken aan de bar is ook mogelijk, maar niet te lang, morgen wacht ons de zwaarste tocht van de reis.

DAG 11: MORONDAVA BEKOPAKA

’s Ochtends vroeg vertrekken we met 4x4’s, door en over de rode aarde naar het noorden. Ons einddoel is het plaatsje Bekopaka, aan de rand van het Nationaal Park Tsingy de Bemaraha. Onderweg zijn we getuige van het echte leven in één van de droogste delen van het land. We steken de rivieren over met grote primitieve vlotten, af en toe moeten we een kudde zeboes van de weg jagen, kinderen poseren trots voor de foto. ’s Avonds komen we aan en installeren we ons in comfortabele bugalows.

DAG 12: BEKOPAKA GROTE EN KLEINE TSINGY.

Na een stevig ontbijt bezoeken we het Nationaal Park Tsingy de Bemaraha, dat bestaat uit een landschap van piekvormige, kalkstenen rotsen en bergen. Gebeiteld door wind en regen, verheffen zich de messcherpe, tientallen meters hoge rotspunten als een versteend woud. Tsingy betekent naalden in het Malagasy. Sommige pinakels, gevormd door weer en wind, steken een paar honderd meter in de lucht.

Zéér indrukwekkend! Het park staat terecht op de werelderfgoedlijst van Unesco. Je vindt er 53 soorten vogels, 7 soorten lemuren en verschillende soorten kameleons. De flora bestaat uit een droog loofbos en speciale planten, eigen aan de kalkrijke omgeving. Er zijn de Kleine en de Grote Tsingy. De Kleine ligt vlakbij, en de Grote ligt nog 20km verder naar het noorden.

Eigenlijk zijn het dus 2 parken en je kan er verschillende tochten en parcours doen, van gemakkelijk tot vrij moeilijk.

DAG 13: BEKOPAKA KIRINDY

We rijden dezelfde weg terug, maar met een tussenstop in Kirindy. Zo hebben we tijd om af en toe te stoppen. We slapen in het midden van de Brousse waar ons eten op laaiende houtvuren bereid wordt. Na het eten nog een avondwandeling om de nachtlemuren te spotten.

DAG 14: KIRINDY MORONDAVA

Na de ochtendwandeling rijden we terug naar Morondava. We rijden langs wat waarschijnlijk de meest gefotografeerde plaats is van Madagaskar. De allee des baobabs. Deze heilige bomen komen voor op Madagaskar, Australië en in Afrika. Maar de meeste soorten vind je hier. Overal worden ze vereerd, ze kunnen duizend jaar oud worden en een enorme omvang bereiken. Tegen de late lunch zijn we terug in Morondava.

DAG 15: MORONDAVA TANA PARIJS

Ochtendvlucht naar de hoofdstad. Wie wil kan de stad bezoeken. Reisgidsen vertellen dat je er na een week nog niet op uitgekeken bent…

Nachtvlucht naar Parijs

DAG 16: AANKOMST PARIJS

PRIJS : Vanaf 1.875 EUR per persoon op basis van een dubbel/twin room. Supplement single : 225 Eur

Inbegrepen:

Alle transport ter plaatse (minibus en 4x4) uitgezonderd 2 binnenlandse vluchten

Begeleiding: Axel, Nederlandstalige begeleider

Overnachtingen in hotel

Ontbijt, middaglunch en avondmaal

Alle bezoeken, ingangsgelden, plaatselijke gidsen en fooien

Voorbereidende vergadering

Lidmaatschap Origo

Bijdrage garantiefonds

Niet inbegrepen:

Lijnvlucht Parijs - Antanarivo H/T en 2 binnenlandse vluchten (richtprijs: +- € 1500)

visum ( +- €30)

Persoonlijke uitgaven & dranken

Reis- en annulatieverzekering (verplicht)

 • Zuidelijk-Afrika » Madagaskar
  • 16 dagen
  • Heenreis: 10.08.2018
  • Terugreis: 25.08.2018
  • 6-10 deelnemers
  • vanaf € 1.875,00-
  • suppl. single € 225,00-
  • 16 dagen
  • Heenreis: 07.09.2018
  • Terugreis: 22.09.2018
  • 6-10 deelnemers
  • vanaf € 1.875,00-
  • suppl. single € 225,00-

Meer weten over deze reis "Begeleide rondreis augustus & september 2018"?
Aarzel niet en contacteer ons!
Contactformulier