NAMIBIE-BOTSWANA-ZIMBABWE : 2 of 3 landen

Combinatiereizen Namibië-Botswana- Zimbabwe & Zimbabwe-Botswana

NAMIBIA = het land der sublieme landschappen ...

Het land met de quasi hoogste landduinen ter wereld, die Sossusvlei "omhelzen". De Sossusvlei is een klei-vallei in het midden van de Namibwoestijn. De vallei is onderdeel van het Namib-Naukluft National Park. Gevoed door de rivier de Tsauchab, staat het gebied bekend om de hoge, rode zandduinen die het omringen en het tot een grote zee van zand maken.

Maar er is qua landschap ook nog de Spitzkoppe, een granieten eilandberg in de Namibwoestijn. Deze steekt zo'n 700 meter boven het omliggende landschap uit en de top ligt op 1.784 meter boven zeeniveau.

In het diepe zuiden, richting Zuid-Afrika ligt nog een natuurwonder : de Fish River Canyon, de op een na langste canyon ter wereld, na de Grand Canyon in de Verenigde Staten. De kloof is circa 160 km lang, tot 27 km breed en is op sommige plaatsen tot 550 meter diep.

In het noorden is het genieten van Etosha National Park, een van de grootste en oudste natuurparken van zuidelijk Afrika, reeds opgericht in 1907. Etosha bestaat voor een groot deel uit een enorme zoutpan, omgeven door droog bushveld. Kenmerkend voor Etosha zijn de grote hoeveelheden wild die men kan aantreffen zoals olifanten, zebra's, leeuwen, verschillende soorten antilopen enz. Door enkele natuurlijke, maar ook kunstmatig aangelegde waterdrinkplaatsen kan de wildpopulatie overleven in het droge siezoen.

BOTSWANA = het ultieme land voor pure natuurbeleving

Botswana, onafhankelijk sedert 1966, staat bekend als één der sterkste economieën in Afrika, gebaseerd op diamantindustrie. Maar het is toch vooral gekend om vier verschillende natuurgebieden zijnde de machtige Okavango-delta (grootste zoetwaterdelta ter wereld), de zoutpannen van de Makgadikgadi, de immense Kalahari-woestijn en Chobe National Park (grootste concentratie olifanten ter wereld). Het Moremi gebied in de Okavango is één der allerbesten ter wereld voor een safari-ervaring ; er worden relatief héél weinig mensen toegelaten én de kampen draaien verplicht ecologisch. Tevens zijn deze laatsten maximaal 8 maand per jaar operationeel en is het dus een exclusieve bestemming, iets duurder dan de rest.

De Okavangodelta was ooit onderdeel van het Makgadikgadimeer, een oud meer dat 10.000 jaar geleden opdroogde. Vandaag de dag mondt de Okavango rivier niet meer uit in zee, maar "sterft" in het zand van de Kalahari, waardoor hij 15.000 km² van de woestijn van water voorziet. Elk jaar bereikt alzo 11 kubieke kilometer water de delta. Een deel van dit water stroomt nog verder naar het zuiden naar het Ngamimeer. Het gebied heeft zowat het rijkste unieke ecosysteem op aarde en is terecht sedert 2014 UNESCO Werelderfgoed. Naast 400 vogelsoorten zien we een grote hoeveelheid aan olifant, buffel, leeuw, cheetah, luipaard, massa's soorten antilopen, witte en zwarte neushoorn... teveel om op te noemen. Geen wonder dat National Geographic en BBC Wildlife hier niet weg te slaan is. Het bovenste gebied van de delta gaat over een een immens bos- en bushachtig gebied met heel weel "olifantenschade" : Chobe National Park is een wildreservaat van 10 698 km2 en vooral beroemd geworden vanwege precies die enorme troepen olifanten (niemand kan ze precies tellen maar men houdt het op misschien wel 120.000 exemplaren). Aan de noordkant van het reservaat stroomt de Chobe rivier die bij de olifanten bijzonder geliefd is als drinkplaats, zeker tijdens de droge periode. Die noordelijke rivier Chobe ontmoet bij het dorpje Kasane de rivier Zambezi vanwaar beide rivieren samen verder vloeien als de Zambezi richting Victoria Falls in Zimbabwe, zowat 75 km van de grens met Botswana.

ZIMBABWE = onze favoriet, ideale combinatie natuur & cultuur. A world of wonders...

Na jaren van stilte is het land weer makkelijk toegankelijk, voldoende logies beschikbaar, veiligheid verzekerd en of we blij zijn dat we opnieuw kunnen genieten van de UNESCO werelderfgoed gebieden (zes in totaal !) , de onvoorstelbaar mooie natuur, de immens rijke cultuur & geschiedenis en vooral : van de vriendelijke bevolking !

Het is volgens ons het meest diverse land van zuidelijk Afrika, wegens de mix van ongerepte natuur en authentieke zwarte cultuur.

Er zijn de overbekende Victoria watervallen, Hwange National Park, de machtige Zambezi, het onwaarschijnlijk mooi gebied van de Mana Pools… maar ook véél sporen uit het rijke verleden van de vroegere bewoners: Getuige daarvan de Khami Ruins (vlakbij Bulawayo) en Great Zimbabwe National Monument (bij Masvingo).

Het land wordt door zijn toeristische diensten omschreven als "A world of wonders" en dat is het ook wel écht ! Kom met ons mee om het te ontdekken !

Combinatiereizen Namibië-Botswana- Zimbabwe & Zimbabwe-Botswana

paketten op maat gemaakt