Madagascar 2020 reisvoorbeeld : Een 20-daagse van Sainte Marie naar Anakao

Madagascar 2020 reisvoorbeeld : Een 20-daagse van Sainte Marie naar Anakao

MADAGASCAR 2020 reisvoorbeeld : Een 20-daagse van Sainte Marie naar Anakao

Dag 1:

Vlucht van Europa naar Antananarivo de hoofdstad. Er zijn verschillende maatschappijen die dit aanbieden. Maar Air France is volgens mij het aangenaamste. Je checkt in te Brussel Zuid, Je bagage wordt daar ook al ingecheckt. TGV eerste klas naar Parijs CDG en een directe vlucht naar Antananarivo. Hierna Tana genoemd.

Je wordt opgepikt aan de luchthaven en naar je hotel gebracht in de omgeving van de luchthaven.

Kamer met ontbijt.

Dag 2:

Vlucht naar Nosy Boraha (op het eiland Sainte Marie). Transport naar je hotel.

Dag 3, 4,

Ontdek het eiland: Van juli tot oktober is er grote kans op bultrug, deze walvis komt naar hier om te kalven. Er is meer eten te vinden aan de zuidpool, maar de kalfjes hebben nog niet genoeg blubber om zich tegen de koude te beschermen.

De zee rond het eiland is ideaal om te duiken en te snorkelen.

Fiets, moto, quad om alle hoeken van het eiland te ontdekken. Het oude piratenkerkhof, een echt, geen Disney, Piscine Naturelle met waterval, cliché tropische zandstranden, paardrijden, er is zelfs een kleine zoo. Bewonder de vriendelijke houtsnijwerkers, geniet van het lekkers dat de zee te bieden heeft…

Halfpension

Day 5:

Ferry naar het vasteland

Toamasina is een leuk stadje met wat koloniale gebouwen. Je kunt er eens de Bazar Be bezoeken. Be betekent groot. Het zijn typische overdekte markten die je overal in Madagaskar gaat tegenkomen. Hier word je afgehaald door de chauffeur die met je mee gaat tot in Tulear.

Half Pension

Dag 6: Ivoloina

Ivoloina park is een half zoo half natuurreservaat, en zeker de moeite om te bezoeken. Dit buitengewoon park wordt beheerd door de Madagascar Fauna and Flora Group, een vereniging van een dertigtal zoo’s in de wereld. Er zijn heel wat dieren in het natuurpark zelf, reptielen, lemuren vogels…

Ze hebben natuurlijk ook dieren in verblijven waaronder de Aye-Aye, het vingerdier. Zowel dagtochten als nocturnes zijn mogelijk.

Toamasina

Halfpension

Dag 7:

’s Ochtends maak je een wandeling in het Analamazaotra reserve speciale. Dit is maar 800 hectare groot, maar grenst aan het veel grotere Andasibe-Mantadia PN. Het is speciaal ingericht voor de vele toeristen te kunnen ontvangen, zonder dat het hele park verstoord wordt.

Het park bestaat uit vochtig woud en is heuvelachtig. Hier zitten 11 soorten lemuren. Je gaat ze wel niet alle elf zien, maar de meest spectaculaire is wel de indri-indri. De grootste van alle lemuren, en met wat geluk de wit-zwarte vari.

Verder zijn er kameleons, kikkers, slangen- er zijn geen gevaarlijke slangen in Madagaskar, zoogdieren zoals de tenrek, vosmangoest, misschien zien we een slapende dwergooruil… Wie wil kan ’s avonds nog een wandeling maken, om kikkers en kameleons te zien.

In de namiddag bezoek aan het ruiger Nationaal Park Mantadia.

FEON'NY ALA

Halfpension

Dag 8:

Rit naar het Nationaal Park Ranomafana. Onderweg bezoek je een privéparkje, voor een tocht van een anderhalf uur om kameleons en vlinders te bekijken. De inkomsten van dit park gaan naar de lokale bevolking, die het park ook beheren.

Omdat het te ver is om dit traject in een keer te doen slaap je onderweg in Ambositra. Je rijdt langs de legendarische route National 7. Het geeft ook de gelegenheid om eens onderweg te stoppen.

Je rijdt door de hoog plateau’s. Hele mooie landschappen, rijstvelden, kleigroeven en steenbakkerijen, hier leven de eerste bewoners van Madagaskar, de Merina en de Betsileo, die lang geleden uit Polynesië en Indonesië kwamen. Je waant je soms in Azië. Dit is een van de weinige plaatsen op de wereld waar men drie rijstoogsten per jaar kan halen.

In Antsirabe kan je lunchen. Hier rijden de meeste pousse-pousse, een soort riksja, van het land. Star breweries maakt hier het bekende THB-bier.

Je kan een atelier bezoeken waar ze zeboe hoorn bewerken, en autootjes maken van recyclage materiaal.

Overnachten doe je in Ambositra, spreek uit Amboester waar je een houtsnijwerk atelier kunt bezoeken. Ambositra is de hoofdstad van de houtsnijbewerking, als je iets van houtsnijwerk wilt kopen is het hier te doen, in de rest van het land is het duurder en het komt sowieso van hier. Je slaapt in een oud statig koloniaal gebouw. Le Grand Hotel. Het was vroeger een soort koophandelskamer van de Franse kolonialen.

Halfpension

Dag 9: Ranomafana

Verder naar Ranomafana

Jullie gaan verder, na het ontbijt, naar Ranomafana. Net zoals de vorige dag rijden jullie door de hoog plateau’s. Hele mooie landschappen, rijstvelden. Je waant je soms in Azië. Dit is een van de plaatsen op de wereld waar men drie rijstoogsten per jaar kan halen.

Ranomafana betekent warm water. Een van de koninginnen liet hier ooit een kuuroord bouwen. Twee jaar geleden waren er plannen om het te restaureren. En ondertussen is het een mooi hotel, de baden zijn wel nog publiek.

Manja

Halfpension.

Dag 10:

Ranomafana is een regenwoud, nevelwoud. Het is een van de belangrijkste parken in het land om lemuren te spotten. Hier zitten drie soorten bamboelemuur waarvan de Gouden Bamboelemuur endemisch is. Pas in 1986 is deze soort ontdekt.

In totaal zijn er een 12 lemuursoorten, waarvan er 5 nocturn zijn. Ook heel wat vogels zijn hier te spotten, zoals de paradijsvliegenvanger, en uiteraard reptielen en amfibieën. En de giraffenhals snuitkever als we geluk hebben, een zeer bizar insect, dat zijn naam alle eer aandoet.

Jullie bezoeken het park in de voormiddag, stevige schoenen zijn aangeraden, ook een regenjasje, een KW of zoiets zijn handig. Meestal regent het hier in de namiddag, tijd voor een bezoek aan het dorpje. Hier kan je ’s avonds nog een avondwandeling maken voor kameleons en kikkers te spotten.

Manja

Halfpension.

Dag 11:

Jullie moeten naar het zuiden. In Fianarantsoa stoppen we. Bezoek aan de oude stad. Fianarantsoa betekent plaats waar het goed leren is, Het is de hoofdstad van de Betsileo. Een andere vrij Indonesisch getinte bevolkingsgroep. Lunch, uiteraard kan je ook wat brood beleg en drank kopen, om te picknicken. Madagaskar heeft uitstekende kazen!

Op weg naar Ambalavao komen jullie door de wijngaarden van Lazan’i Betsileo. Niet dat de wijn zo bijzonder is, maar met enige oefening is hij wel drinkbaar.

Ambalavao is de hoofdstad van de herders, die hier hun bultrunderen, of zeboes komen verkopen. Het hotel ligt net aan de rand van het centrum, dus dit is gemakkelijk te bezoeken.

Le Bougainvillier

Halfpension

Dag 12:

Na het bezoek aan een privépark, Anja, waar enkele families ringstaartmaki wonen, rijd je door spectaculaire landschappen richting Ranohira. Eenmaal boven zit je in een hoog plateau, golvende graslanden die enigszins aan de prairie doet denken. Er wordt geslapen bij Mme Alice, de topchef van de streek. De eenvoudige, doch gerieflijke bungalows hebben zicht op het Isalo PN. Geniet van de veranderende kleuren naargelang de inval van het licht.

Chez Alice

Halfpension

Dag 13: Isalo

Jullie bezoeken het PN d‘Isalo. Probeer zo vroeg mogelijk te gaan Ongelooflijke, kleurrijke rotsformaties, droog, met planten die je nergens anders vindt. De zandsteenformaties, met rode ijzersporen, blauwe aluminiumsporen en groene korstmossen hebben de meest grillige vormen aangenomen. Hier worden de doden van de Bara, de mensen die hier wonen, voorlopig begraven, in een rotsspleet. Om na een paar jaar definitief begraven te worden hoog in de rotsen.

Er zijn een aantal lemuren zoals de ringstaart maki, de Verreaux’ Sifaka, slangen, de Madagaskar torenvalk, Madagaskar rode rotslijster, schorpioenen… Stevige schoenen zijn aan te raden. Er zijn geen gifslangen in Madagaskar. Maar dit park bezoeken we vooral voor het landschap, en een aantal speciale planten.

Zoals de Pachyderm of olifantspoot. Ziet eruit als een kleine Baobab maar hoort bij de maagdenpalmfamilie.

En dan onverwacht in deze zengende droogte kom je la Piscine Naturelle tegen, of de Piscine Bleu. Parels van oases, met uitbundig plantengroei en lemuren.

Een wandeling van een drietal uur, dan picknicken. Daarna nog een wandeling van een tweetal uur maken naar la piscine noir, de waterval en de piscine bleu. Als jullie het niet meer zien zitten kunnen jullie met de wagen terug naar het hotel. Wacht voor je opmerkingen begint te maken, de ochtendwandeling is stevig, maar vooral de hitte die in november kan oplopen tot 35° in de schaduw en het feit dat je toch een uur over een vlakte trekken zonder schaduw, maakt dat dit zeer uitputtend kan zijn… Genoeg water, en hoofdbedekking zijn een must… vraag sandwiches aan het hotel.

Chez Alice

Halfpension met picknick in het park inbegrepen.

Dag 14:

Na het ontbijt verder naar Tulear, of Toliara, aan de Straat van Mozambique. Het is een van de belangrijkere havens van het land. Maar jullie gaan door naar een vissersdorp ten noorden van Tulear, Ifaty. Hier heb je het op een na grootste koraalrif ter wereld.

Ifaty Beach Hotel

Halfpension

Dag 15:

Bezoek aan het Reniala woud, Le fôret de Renala met heel speciale begroeiing, onder andere het stekelig woud met de endemische Didieracea. Het is best om dit vroeg in de ochtend te doen. Misschien zie je de Langstaartgrondscharrelaar, die enkel hier voorkomt. En de Vaza papegaai... Maak een strandwandeling. Bezoek het dorpje, geniet van de heerlijke gerechten, rechtstreeks uit de zee.

Ifaty Beach Hotel

Halfpension

Dag 16:

Anakao. Dit is een vissersdorp ten zuiden van Toliara. Je wordt er heen gebracht met een snelle zodiac. Beleef de combinatie van strand met het leven als visser.

Prince Anakao

Half board

Dag 17:

Nosy Ve Dit is een klein eilandje voor Anakao. Een heilige plaats voor de lokale bevolking. Je gaat er heen met een zeilboot; een dow. Het is een klein eiland maar je kan er zwemmen, snorkelen en vooral: dit is de meest zuidelijke plaats ter wereld waar de mooie roodstaart keerkringvogel broedt. Heel het jaar door. Je kan echt heel dicht bij de nesten komen, de gids zal jullie wel instrueren.

Lunch op het eiland door de bootsman gevangen en klaargemaakt

Prince Anakao

Halfpension

Dag 18:

Terug naar Tulear

Tulear

Chez Alain

Halfpension.

Dag 19:

Vlucht naar Tana

Dagkamer nabij de luchthaven inbegrepen, naargelang de vlucht

Nachtvlucht naar Brussel

Dag 20:

Aankomst in Brussel

KOSTRPRIJSRAMING :

Vanaf 2450 € per persoon zonder de vluchten.

Een binnenlandse vlucht kost ongeveer € 195

Een internationale vlucht tussen de 650 en 1000 euro. Dit kan verschillen van dag tot dag.

Wij helpen bij het vinden van de vluchten.

Inbegrepen:

Alle transport met chauffeur Engels of Frans. Luchthaven transfers. Ferry naar het vasteland, vanuit Nosy Boraha. Boot heen en weer naar Nosy Ve

Maaltijden zoals vermeld.

Middenklas comfortabele logies.

Alle inkom van de parken met een lokale gids. Nationale en privé parken: Ivoloina ,Andasibe& Ranomafana:

Anja park, Reniala, Nosy Ve, Isalo.

Prijzen onder voorbehoud. (Hangt af van de wisselkoers, uiteraard verandert de prijs niet meer eens je geboekt hebt)

Niet inbegrepen:

Vluchten

Visum, momenteel rond de € 35

Lunch behalve waar vermeld

Persoonlijke uitgaves, drank, was, souvenirs enz.

Extra bagages, reisverzekering en andere

Fooien

Andere diensten die niet in het programma vermeld zijn.