Madagascar 2020 reisvoorbeeld : On the hard way, een avontuurlijke 22-daagse

Madagascar 2020 reisvoorbeeld : On the hard way, een avontuurlijke 22-daagse

MADAGASCAR 2020 reisvoorbeeld : On the hard way… een avontuurlijke 22-daagse.

Dag 1:

Vlucht van Europa naar Antananarivo de hoofdstad. Er zijn verschillende maatschappijen die dit aanbieden. Maar Air France is volgens mij het aangenaamste. Je checkt in te Brussel Zuid, Je bagage wordt daar ook al ingecheckt. TGV eerste klas naar Parijs CDG en een directe vlucht naar Antananarivo. Hierna Tana genoemd.

Je wordt opgepikt aan de luchthaven door de chauffeur die met je meegaat tot in Toliara

Overnachting in het centrum van de stad

Kamer met ontbijt

Dag 2

Een rit van een 4 tot 5 uur naar Andasibe NP waar je naar de grootste der lemuren gaat zoeken. Onderweg bezoek je een privéparkje, voor een tocht van een anderhalf uur om kameleons en vlinders te bekijken. De inkomsten van dit park gaan naar de lokale bevolking, die het park ook beheren.

Aankomst in de namiddag je kan naar Andasibe, bezoek het dorp, of rust even uit. Hotel FEON'NY ALA ligt vlak naast het park, je ziet de lemuren regelmatig vanop het terras.

Halfpension.

Dag 3

’s Ochtends maak je een wandeling in het Analamazaotra reserve speciale. Dit is maar 800 hectare groot, maar grenst aan het veel grotere Andasibe-Mantadia PN. Het is speciaal ingericht voor de vele toeristen te kunnen ontvangen, zonder dat het hele park verstoord wordt.

Het park bestaat uit vochtig woud en is heuvelachtig. Hier zitten 11 soorten lemuren. Je gaat ze wel niet alle elf zien, maar de meest spectaculaire is wel de indri-indri. De grootste van alle lemuren, en met wat geluk de wit-zwarte vari.

Verder zijn er kameleons, kikkers, slangen- er zijn geen gevaarlijke slangen in Madagaskar, zoogdieren zoals de tenrek, vosmangoest, misschien zien we een slapende dwergooruil… Wie wil kan ’s avonds nog een wandeling maken, om kikkers en kameleons te zien.

In de namiddag bezoek aan het ruiger Nationaal Park Mantadia.

FEON'NY ALA

Halfpension

Dag 4:

Rit naar het Nationaal Park Ranomafana. Omdat het te ver is om dit in een keer te doen slaap je onderweg in Ambositra. Je rijdt langs de legendarische route National 7. Het geeft ook de gelegenheid om eens onderweg te stoppen.

Je rijdt door de hoog plateau’s. Hele mooie landschappen, rijstvelden, kleigroeven en steenbakkerijen, hier leven de eerste bewoners van Madagaskar, de Merina en de Betsileo, die lang geleden uit Polynesië en Indonesië kwamen. Je waant je soms in Azië. Dit is een van de weinige plaatsen op de wereld waar men drie rijstoogsten per jaar kan halen.

In Antsirabe kan je lunchen. Hier rijden de meeste pousse-pousse, een soort riksja, van het land. Star breweries maakt hier het bekende THB-bier.

Je kan een atelier bezoeken waar ze zeboe hoorn bewerken, en autootjes maken van recyclage materiaal.

Overnachten doe je in Ambositra, spreek uit Amboester waar je een houtsnijwerk atelier kunt bezoeken. Ambositra is de hoofdstad van de houtsnijbewerking, als je iets van houtsnijwerk wilt kopen is het hier te doen, in de rest van het land is het duurder en het komt sowieso van hier. Je slaapt in een oud statig koloniaal gebouw. Le Grand Hotel. Het was vroeger een soort koophandelskamer van de Franse kolonialen.

Halfpension

Dag 5: Ranomafana

Verder naar Ranomafana

Jullie gaan verder, na het ontbijt, naar Ranomafana. Net zoals de vorige dag rijden jullie door de hoog plateau’s. Hele mooie landschappen, rijstvelden. Je waant je soms in Azië. Dit is een van de plaatsen op de wereld waar men drie rijstoogsten per jaar kan halen.

Ranomafana betekent warm water. Een van de koninginnen liet hier ooit een kuuroord bouwen. Twee jaar geleden waren er plannen om het te restaureren. En ondertussen is het een mooi hotel, de baden zijn wel nog publiek.

Manja

Halfpension.

Dag 6:

Ranomafana is een regenwoud, nevelwoud. Het is een van de belangrijkste parken in het land om lemuren te spotten. Hier zitten drie soorten bamboelemuur waarvan de Gouden Bamboelemuur endemisch is. Pas in 1986 is deze soort ontdekt.

In totaal zijn er een 12 lemuursoorten, waarvan er 5 nocturn zijn. Ook heel wat vogels zijn hier te spotten, zoals de paradijsvliegenvanger, en uiteraard reptielen en amfibieën. En de giraffenhals snuitkever als we geluk hebben, een zeer bizar insect, dat zijn naam alle eer aandoet.

Jullie bezoeken het park in de voormiddag, stevige schoenen zijn aangeraden, ook een regenjasje, een KW of zoiets zijn handig. Meestal regent het hier in de namiddag, tijd voor een bezoek aan het dorpje. Hier kan je ’s avonds nog een avondwandeling maken voor kameleons en kikkers te spotten.

Manja

Halfpension.

Dag 7:

Jullie moeten naar het zuiden. In Fianarantsoa stoppen we. Bezoek aan de oude stad. Fianarantsoa betekent plaats waar het goed leren is, Het is de hoofdstad van de Betsileo. Een andere vrij Indonesisch getinte bevolkingsgroep. Lunch, uiteraard kan je ook wat brood beleg en drank kopen, om te picknicken. Madagaskar heeft uitstekende kazen!

Op weg naar Ambalavao komen jullie door de wijngaarden van Lazan’i Betsileo. Niet dat de wijn zo bijzonder is, maar met enige oefening is hij wel drinkbaar.

Ambalavao is de hoofdstad van de herders, die hier hun bultrunderen, of zeboes komen verkopen. Het hotel ligt net aan de rand van het centrum, dus dit is gemakkelijk te bezoeken.

Verder naar Andringitra.

Nu slaap je de komende drie nachten in een tent.

Vol pension

Dag 8 en 9:

Met een oppervlakte van 31.160 vierkante kilometer is dit park iets groter dan België.

Het staat bekend om het ruige terrein met diepe valleien en richels en omvat ook de bergtop Imarivolanitra met 2658 meter de op een na hoogste na het eiland. Het is een van de meest biologisch-diverse en endemische plekken van Madagaskar; meer dan 100 verschillende vogelsoorten, meer dan 50 zoogdiersoorten en 55 kikkersoorten leven in het park.

Een stevige trektocht met gids, dragers en een kok. Wandelen langs prachtige bergpassen en wouden. Tent wordt opgezet, er wordt gekookt voor jullie… ’s Avonds kijk je naar “Le télé de la brousse”… of het kampvuur, met de oerwoudgeluiden om je heen.

Vol pension

Dag 10:

Jullie rijden door spectaculaire landschappen richting Ranohira. Eenmaal boven zit je in een hoog plateau, golvende graslanden die enigszins aan de prairie doet denken. Er wordt geslapen bij Mme Alice, de topchef van de streek.

Om te bekomen van het avontuur in de bergen slaap je hier in een luxueus hotel.

Halfpension

Dag 11: Isalo

Jullie bezoeken het PN d‘Isalo. Probeer zo vroeg mogelijk te gaan Ongelooflijke, kleurrijke rotsformaties, droog, met planten die je nergens anders vindt. De zandsteenformaties, met rode ijzersporen, blauwe aluminiumsporen en groene korstmossen hebben de meest grillige vormen aangenomen. Hier worden de doden van de Bara, de mensen die hier wonen, voorlopig begraven, in een rotsspleet. Om na een paar jaar definitief begraven te worden hoog in de rotsen.

Er zijn een aantal lemuren zoals de ringstaart maki, de Verreaux’ Sifaka, slangen, de Madagaskar torenvalk, Madagaskar rode rotslijster, schorpioenen… Stevige schoenen zijn aan te raden. Er zijn geen gifslangen in Madagaskar. Maar dit park bezoeken we vooral voor het landschap, en een aantal speciale planten.

Zoals de Pachyderm of olifantspoot. Ziet eruit als een kleine Baobab maar hoort bij de maagdenpalmfamilie.

En dan onverwacht in deze zengende droogte kom je la Piscine Naturelle tegen, of de Piscine Bleu. Parels van oases, met uitbundig plantengroei en lemuren.

Een wandeling van een drietal uur, dan picknicken. Daarna nog een wandeling van een tweetal uur maken naar la piscine noir, de waterval en de piscine bleu. Als jullie het niet meer zien zitten kunnen jullie met de wagen terug naar het hotel. Wacht voor je opmerkingen begint te maken, de ochtendwandeling is stevig, maar vooral de hitte die in november kan oplopen tot 35° in de schaduw en het feit dat je toch een uur over een vlakte trekken zonder schaduw, maakt dat dit zeer uitputtend kan zijn… Genoeg water, en hoofdbedekking zijn een must… vraag sandwiches aan het hotel.

Halfpension

Dag 12:

Na het ontbijt verder naar Tulear, of Toliara, aan de Straat van Mozambique. Het is een van de belangrijkere havens van het land. Maar jullie gaan door naar een vissersdorp ten noorden van Tulear, Ifaty. Hier heb je het op een na grootste koraalrif ter wereld.

Ifaty Beach Hotel

Halfpension

Dag 13:

Bezoek aan het Reniala woud, Le fôret de Renala met heel speciale begroeiing, onder andere het stekelig woud met de endemische Didieracea. Ik raad aan om dit vroeg in de ochtend te doen. Misschien zie je de Langstaartgrondscharrelaar, die enkel hier voorkomt. En de Vaza papegaai... Maak een strandwandeling. Bezoek het dorpje, geniet van de heerlijke gerechten, rechtstreeks uit de zee.

Ifaty Beach Hotel

Halfpension

Dag 14:

Vlucht naar Morondava rond 9.35u. Jullie worden afgehaald aan de luchthaven.

Gary is een Amerikaan die heel de wereld rond geraft is. In Morondava is hij blijven hangen, met de sympathieke Baholy getrouwd.

Zij zijn beiden alom gerespecteerd wordt voor het sociale werk dat zij verrichten binnen de gemeenschap. Comfortabele bungalows, kamers, aan het strand met een zwembad en lekker eten. En nog een bar om te blijven plakken. Rust een dagje uit, bezoek het stadje, of niet... doe u goesting! Of als echte die hards een excursie… Gary kan je van alles aanbevelen, mangrove tocht… je kan er ook heerlijk lunchen.

Chez Maggie

Half pension

Dag 15:

Jullie gaan met een 4x4 200km naar het noorden rijden. Deze tocht zal de ganse dag in beslag nemen. Je komt aan de Allee des baobabs, je moet met een primitief gemotoriseerd vlot twee rivieren oversteken, eten in een van de beste restaurants van de kust, Le Mad Zebu in Belo sur Tsiribina.

Uiteindelijk kom je doodmoe maar gelukkig aan in Bekopaka

Tanakoay

Volpension

Dag 16: Le Grand Tsingy de Bemaraha

Bezoek aan Le Grand Tsingy. Dit is een puntig rots massief, gevormd door gefossiliseerd koraal.

Dit is wereld erfgoed van UNESCO. Het Tsingy de Behamara nationaal Park en aansluitend het strikt* natuur reservaat in het zuidwesten van Madagaskar is het beste bekend voor zijn verbazingwekkende op naalden, of messen lijkende Karst rotsen. Het woud rond deze formatie is het leefgebied van de Von Deckens Sifaka en de bruine lemuur. Er zijn nog een aantal andere soorten, maar die zijn moeilijker te zien. (Westelijke kleine bamboelemuur, Behamara wollige lemuur en de dwergmuismaki.)

Verschillende endemische vogelsoorten, en reptielen.

* Een strikt natuurreservaat; of “strict nature reserve” is de hoogst mogelijke bescherming die een park kan hebben. Dit wordt bepaald door de IUCN, International Union for Conservation of Nature and Natural Resources

Je moet niet klimmen, maar toch wat touwladders, hangbruggen, en grotten trotseren. Je krijgt een harnas aan en met musketons moet je je constant beveiligen. Je gaat mij vervloeken dat ik je naar hier gestuurd heb, maar achteraf ga je zo blij zijn als een kind dat je dit mocht meemaken. Lunchen doe je best in het hotel, het is vol pension dan kun je even al het zweet en stof kwijt.

In de namiddag kan je de kleine Tsingy bezoeken. Of een limonade drinken in het dorp. Een frisse pint THB, Three Horses Beer spreek uit tee hasj bee.

Tanakoay

Volpension

Dag 17:

Jullie maken een uitgebreide boottocht op de Manambolo rivier Kijk naar de verschillende watervogels, de zwaluwen bezoek de grotten waarin ze leven. Misschien zie je wel de Madagaskar zeearend… het hotel verzorgd de picknick.

Tanakoay

Volpension

Dag 18: Kirindy Forest

Jullie keren terug naar het zuiden. Weer een overheerlijke lunch op de middag in de Mad Zebu.

Het kleine Kirindy Forest PN is misschien niet het landschappelijk mooiste park, maar wel een van de meest belangrijke natuurgebieden qua biodiversiteit van Madagaskar. Jullie slapen in primitieve hutten, mét sanitair en douche, tijdens het avondeten zien je waarschijnlijk de fossa fossana, het grootste roofdier van Madagaskar. Ver verwant aan de civetkat.

En dan een nocturne, een nachtwandeling. Met lampen gaan we op zoek naar de nachtlemuren. Madame Berthes muislemuur, is de kleinste primaat ter wereld; een diertje van nog geen 10 cm en 30gr zwaar. Het is een van de zes soorten die je hier aantreft. Breng een goede lamp mee, tegenwoordig heb je zeer sterke stralers-ledlichten.

Kirindy

Volpension.

Dag 19:

Na een ochtendexcursie, en het ontbijt terugkeer naar Morondava, chez Maggie. Zodat je op tijd bent voor de lunch.

Chez Maggie

Halfpension.

Dag 20:

Relax, strand, zon, zee.

Chez Maggie

Halfpension

Dag 21:

Terugvlucht naar Tana. Dagkamer in de buurt van het hotel inbegrepen, indien nodig.

Nachtvlucht naar Europa.

Dag 22 :

Terug in Brussel

KOSTPRIJSRAMING :

4 tot 8 personen (uiteraard kan het ook met twee, de prijs kan dan variëren, maar niet zoveel. In dat geval maken we een aangepast programma)

Vanaf € 2920 per persoon zonder de vluchten.

Wij helpen bij het vinden van de vluchten.

Inbegrepen:

Alle transport met chauffeur Engels of Frans in een comfortabele wagen met voldoende plaats, een 4x4 terreinwagen naar de Tsingy, transfers van en naar de luchthavens.

Alle inkom met lokale gidsen in de parken Mantadia, Andasibe, Ranomafana, Andringitra, Reniala, Isalo, grote en kleine Tsingy, Peyreiras, Kirindy, Anja. Boottocht op de Manambolo rivier.

Halfpension, behalve naar de Tsingy is volpension Tanakoay en Kirindy reserve. Zie programma.

Middenklas comfortabele logies.

Niet inbegrepen:

Internationale en regionale vluchten.

Een binnenlandse vlucht kost ongeveer € 195

Een internationale vlucht tussen de 650 en 1000 euro. Dit kan verschillen van dag tot dag en hangt af van het seizoen. Vanaf eind januari tot eind april zit je met het orkanenseizoen. Alle andere maanden zijn goed.

Fooien, drank, persoonlijke uitgaven, reis en annulatie verzekering.

Visum.