Namibië PUUR 2022 - Nederlandstalig begeleide rondreis - lange versie - 20 dagen

Namibië PUUR 2022 - Nederlandstalig begeleide rondreis - lange versie - 20 dagen

NAMIBIË “PUUR” Luxe-editie 13 sept – 2 okt 2022 (Versie 4/3/2022)

Nederlandstalig begeleide luxe rondreis (ook in fly & drive beschikbaar)

ROUTE :

We reizen van Windhoek zuidwaarts naar de Kalahari woestijn regio, stoppen aan een heus kokerboomwoud en bezoeken de 2de grootste canyon ter wereld, de Fish River Canyon. Via Aus rijden we weer noordwaarts naar de imposante zandduinen in het Namib Naukluft Nat.Park (Sossusvlei en Deadvlei).

Vervolgens gaan we via Walvisbaai en Swakopmund langsheen de Welwitchia Plains en Cape Cross op zoek naar restanten van oude culturen rond de Brandberg & Khorixas (The White Lady & Twyfelfontein). Na een passage bij de Himba’s zoeken we groot wild langs de “waterholes” in Etosha National Park en zoeken we de Hoba meteoriet nabij Grootfontein. Een tweedaagse uitstap leert ons de bosjesmannen (bushmen) kennen en nadien genieten we van de mooie Waterberg en omgeving vooraleer weer af te zakken naar Windhoek.

Algemene bemerking :

Oké, de afstanden in Afrika zijn groter, het terrein ruw (veel “gravelroads” ) en er zitten enkele lange ritten bij maar we nemen tijd ervoor. Fysiek geschikt van 7 tot 77 zonder extra’s.

Deelnemers : maximum 10 personen verdeeld over 2 luxe jeeps met nederlandstalige gidsen.

Ons transport : Bijna al onze fijne collega’s zullen jullie in groepsreizen (zelfs kleintjes) meenemen op omgebouwde trucks… wij rijden in zeer comfortabele 4x4 jeeps mét airco en ramen die open kunnen om te fotograferen. Bij ons zit iedereen aan een raam, niemand in het midden !

VERTREKDATUM :

Vertrek in Brussel : dinsdag 13 september 2022

Afspraak in Brussel Nationaal/luchthaven Zaventem om 19u00 in de centrale inkomhal.

We vliegen om 22u15 met Ethiopean Airlines over Addis Abeba naar Windhoek in Namibië.

Onze terugvlucht is op zaterdag 1 oktober 2020, terug in Brussel op zondag 2 okt 2022 om 06u30.

REISPROGRAMMA : Hier op de pagina kan u de PDF downloaden met alle gedetailleerde info én mooie foto's.

Inbegrepen maaltijden: O = ontbijt, L = lunch, D = diner, V = vliegtuigkost

Dag 1 – dinsdag 13/9 - Vertrek (V)

In de vooravond is er een vlucht ET725 om 19u35 naar Addis Abeba in Ethiopië (aankomst 05u40) waar we om 8u35 overstappen op een aansluitvlucht ET825 naar Namibië.

Dag 2 - woensdag 14/9 - Windhoek (V)

Na onze overstap in Addis Abeba vliegen we rechtstreeks naar Windhoek, de hoofdstad van Namibië, waar we landen om 13u20. Onze lokale man of vrouw staat ons op te wachten, we krijgen onze auto’s en we zijn weg.

In Windhoek checken we eerst in, in het mooie THE ELEGANT GUESTHOUSE.

Na wat uit te rusten rijden we graag met jullie (wie er zin in heeft) even op verkenning door Windhoek… We zoeken samen een gezellig restaurant en zien wel wat de avond brengt (dinner is op eigen kosten deze avond).

Windhoek is een multi-etnische stad met circa 300.000 inwoners. De met 4% per jaar groeiende bevolking bestaat uit 67% zwarten (verschillende Afrikaanse stammen), 17% kleurlingen (onder wie ook een kleine groep Aziaten) en 16% blanken (nazaten van Nederlandse kolonisten (Boeren), Duitsers en Britten).

Dag 3 - donderdag 15/9 – Zuidwaarts naar de Kalahari regio (O,D)

Uitslapen. Na ons ontbijt trekken we zuidwaarts via de B1. Ons einddoel is de BAGATELLE KALAHARI GAME RANCH niet ver van Mariental. We zoeken lunch, verkennen de omgeving en ’s avonds is het genieten van het landschap. Dinner is inbegrepen.

Dag 4 - vrijdag 16/9 - Dagtocht naar de Fish River Canyon diep in het zuiden

Vroeg uit de veren want het is even rijden vandaag. We nemen een stop 15 km voor Keetmanshoop aan het Kokerbomenwoud of Quiver Tree Forest. De grootste van de ongeveer 250 quiver trees of kokerbomen is tussen de 200 en 300 jaar oud. Het Kokerbomenwoud werd in 1955 uitgeroepen tot Nationaal Monument.

Logeren doen we in de FISH RIVER LODGE, pal aan de Canyon…

Dag 5 - zaterdag 17/9 – Dagje verkennen van de Fish River Canyon

De Fish River Canyon is de op één na langste canyon ter wereld, na de overbekende Grand Canyon in Arizona (in de US). De kloof van de canyon is zowat 160 km lang, 27 km breed en is op bepaalde plaatsen 550 meter diep, een juweeltje !

De canyon ligt aan de benedenloop van de Fish River en begint bij het plaatsje Seeheim en eindigt bij Ai-Ais. Daarna mondt de rivier (slechts een deel van het jaar van water voorzien / in het waterrijk seizoen) uit in de Oranjerivier langs de grens met Zuid-Afrika.

Het 90 kilometer lange wandelpad door de kloof is een van de populairste wandelroutes in Zuidelijk Afrika maar loodzwaar wegens heel hoge temperaturen (weerkaatsing van de zon op bepaalde afzettingslagen). Wij gaan de canyon veilig verkennen langs de bovenkant.

Dag 6 – zondag 18/9 – Trip naar Aus op weg naar de Namib Desert

Rustig ontbijt, nog wat genieten van de omgeving. En dan op weg : We draaien in noordwestelijke richting opnieuw naar boven met als eindpunt het kleine stadje Aus.

Logies hier is KLEIN AUS VISTA DESERT HORSE INN … we zijn vlakbij de regio waar wilde paarden vertoeven.

Dag 7 – maandag 19/9 – Op weg naar Sesriem, toegangspoort tot de Namib Desert

Bij de eerste zonnestralen vertrekken we naar de Namib Desert, regio van de hoogste duinen ter wereld. We genieten van prachtige uitzichten zo ver het oog kan reiken. We zoeken ergens onze lunch onderweg, naargelang het traject. Overnachten doen we twee keer in de THE ELEGANT DESERT LODGE iets ten zuiden bij Sesriem. Diner is inbegrepen.

Dag 8 : dinsdag 20/8 - Dagje zand & duinen (O-L)

Op ontdekking bij zonsopgang naar de Deadvlei & Sossusvlei en we vragen een lunchpakket mee.

Eerst komt Deadvlei met zijn zwarte boomfossielen aan de beurt, dan rijden we langs Sossusvlei om enkele foto’s te nemen en op de terugweg stoppen we bij Dune45 om spectaculaire foto’s te nemen. Nadien gaan we nog een kijkje nemen bij de Sesriem Canyon, een grillige kloof vlakbij het dorpje.

Terug in de lodge genieten we van het schouwspel van de ondergaande zon over het rood-bruine duinenlandschap. Diner naar eigen keuze.

Dag 9 - woensdag 21/9 - verfrissend Swakopmund aan zee (O)

’s Ochtends rijden we eerst langs in het gehucht Solitaire, bekend van het boek van de Nederlandse journalist Ton van der Lee. Nostalgie troef… en we lunchen er in een leuke omgeving.

Dan volgt de mooie rit doorheen de Naukluft Desert via de Gaub & Kuiseb Pass tot aan de kust van de Atlantische Oceaan, met name het stadje Walvisbaai, waar we een apero zoeken in de oude haven. Nadien doorrijden naar de oude koloniale stad Swakopmund… We verkennen even de stad en ’s avonds snorren we gezamenlijk een gezellig restaurantje op en slapen in het HANSA HOTEL.

Dag 10 - donderdag 22/9 – Cape Cross & Damaraland (O)

Vroeg uit de veren, ontbijten en we rijden via een ommetje naar de Welwitschia Plains.

Daarna rijden we tot aan de pelsrobbenkolonie van Cape Cross en vervolgen onze weg landinwaarts naar de gigantische Brandberg boven Uis. We logeren daar in UIS ELEPHANT GUESTHOUSE en ons dinner staat klaar.

Dag 11 - vrijdag 23/9 - Damaraland (O-L-D)

’s Ochtends vroeg nemen we lunchpakket mee. Eerst maken we vlakbij de Brandberg de wandeling met een lokale gids naar de befaamde rotsschilderingen waar The White Lady de bekendste is. Nadien rijden we naar de regio Khorixas waar we eerst een bezoek brengen aan het reservaat van Twyfelfontein (UNESCO Werelderfgoed) waar er een hele reeks mooie inkervingen zijn gemaakt door de San-bevolking.

We maken een wandeling van zo'n 40 minuten naar de rotstekeningen van de Bosjesmannen. Er zijn meer dan 1 000 grotten in deze streek met maar liefst 45 000 rotstekeningen, maar de meeste zijn niet toegankelijk. Er is een circuit waar je diverse “educatieve” San-tekeningen kan bezoeken.

Twyfelfontein is de naam van een waterbron en van het dal waarin deze bron ligt, in de bergen van Damaraland in Namibië.

De vallei werd beroemd toen er rond de eeuwwisseling (1900) vele honderden prehistorische rotstekeningen werden ontdekt. Het bleken meer dan 2500 verschillende prenten te zijn. Nadat er al vele exemplaren waren ontvreemd, werd Twyfelfontein in 1952 uitgeroepen tot nationaal monument, en in 2007 tot werelderfgoed volgens de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook op de hoogste berg van het land, de Brandberg, zijn rotstekeningen te vinden.

We logeren in de Twyfelfontein Country Lodge en ook daar wacht ons avondeten.

Dag 12 – zaterdag 24/9 – Op weg naar Etosha (O-D)

’ s Ochtends gaan we naar regio Kamanjab, waar we een nederzetting van de “himba” stam bezoeken, de nomadische bevolkingsgroep die thuis is in deze regio.

De Himba (of Ovahimba) zijn een bevolkingsgroep die grotendeels leeft in het noordwesten van Namibië. Origineel hielden ze zich op in een deel van de regio Kunene, het gedeelte dat bekend is onder de naam Kaokoveld. Aangezien dit gebied momenteel weinig kansen biedt aan landbouw door de aanhoudende droogte (gevolg van klimaatwijziging, jawèl) zakken nu families af links van het Etosha National Park om nieuwe gronden te vinden. Hun huisvesting is bijzonder primitief aangezien ze nomadisch leven gewoon zijn: een basishut in leem, soms versterkt met houten skelet.

Voor de Himba is hun uiterlijke verschijning erg belangrijk, het zegt iets over de plaats in de groep en de fase van hun leven. Quasi alles heeft een betekenis en een deel ervan zullen ze uiteenzetten als we ze bezoeken.

Himba-vrouwen wassen zich nooit, ze smeren zich in met otjize, een mengsel van geitenvet, kruiden en oker en deze laatste geeft de vrouwen een typische rode kleur en het smeersel beschermt hen tegen de zon. Sieraden zijn heel belangrijk voor de Himba’s en ze maken quasi alles zelf van schelpen, leer en koper. Ook daarover geven ze graag uitleg en sommige zijn ter plaatse te kopen.

In de namiddag rijden we richting het Etosha National Park, het belangrijkste National Park van Namibië.

We overnachten tweemaal in de Etosha Oberland Lodge , dinner is telkens inbegrepen.

Dag 13 - zondag 25/9 - op safari in Etosha (O-L-D)

We gaan vandaag rondrijden in Etosha National Park : Zowat al het grote Afrikaanse wild leeft hier mede dankzij de aanwezigheid van de waterholes. We verkennen de stoffige witgrijze bush op uitkijk naar het grote wild: Leeuwen, olifanten, springbokken, struisvogels… mogelijks zelfs een luipaard.

Het Nationaal Park Etosha in Namibië is een van de grootste natuurparken van zuidelijk Afrika, gesticht in 1907, na de oorlog tussen de Duitsers en de Herero's.

Etosha bestaat voor een groot deel uit een enorme zoutpan, omgeven door droog bushveld. Kenmerkend voor Etosha zijn de grote hoeveelheden wild die men kan 'spotten', olifanten, zebra's, leeuwen, verschillende soorten antilopen enz. Natuurlijke en aangelegde waterdrinkplaatsen helpen de wildpopulatie te overleven in de droge tijd. Oorspronkelijk werd de Etoshapan bewoond door de San. De laatst overgebleven Hai//om-San werden in 1954 door de Zuid-Afrikaanse machthebber uit het park verdreven.

Dag 14 - maandag 26/9 - Grootfontein & meteoriet (O D)

Na het ontbijt, rijden we zuidwaarts naar Otjiwarongo waar we tegen lunchtijd aankomen. Dan volgt de rit richting Grootfontein. Onderweg bezoeken we de Hoba meteoriet, ontdekt in 1920 ; hij weegt meer dan 60 ton en is de grootste meteoriet ter wereld!

Overnachting in de statige GHAUB GUEST FARM waar men ons opwacht voor het avondeten.

Dag 15 - dinsdag 27/9 – naar het unieke gebied nabij Khaudum Nat.Park, erfland van de Bushmen

’s Ochtends ontbijt en we gaan op weg naar een héél desolaat gebied dat aangrenst aan Khaudum National Park en doorloopt tot aan de Tsodilo Hills in Botswana, hét heiligdom van de bosjesmannen.

Ons eindpunt is een grote bosjesmannen gemeenschap die écht wel nog héél authentiek leeft en dus niet het bosjesman-zijn “naspeelt” : Op hun grondgebied bevindt zich Nhoma Safari Camp waar we twee nachten gaan verblijven voor allicht de meest unieke ervaring in ons leven : Méé beleven wat het is om zoals de bosjesmannen primitief maar héél inventief te overleven in een ruraal gebied.

Fleur is een jonge Belgische die tijdens haar studies antropologie in contact kwam met die bushmen gemeenschap en er vanaf 2015 een kleinschalig sandalen-project opstartte. In 2020 nam ze samen met haar Namibische vriend Moritz het Nhoma Safari Camp over van de vroegere eigenaar die op rust ging.

Dag 16 - woensdag 28/9 – Dagje in het leven van de community of //Nhoq’ma

’s Ochtends kunnen we mee wandelen met hen, kruiden verzamelen, met de jagers…

Gedurende gans de dag hebben we mogelijkheden om ze beter te leren kennen en hun leefgewoontes te observeren.

Dag 17 - donderdag 29/9 – terug naar centraal Namibië en wel één der meest waterrijke gebieden : het Waterberg Plateau nabij Otjiwarongo.

Logies is de WATERBERG WILDERNESS LODGE, dinner inbegrepen.

Dag 18 – vrijdag 30/9 – Rustige rit naar Windhoek en gewoon wat genieten…

Genieten van de ochtend en dan rustig afzakken naar Windhoek.

Logeren doen we daar in stijl in de knappe N/a'ankuse Lodge

Dag 19 – zaterdag 1/10 – Uitslapen, nagenieten….

Kort na de lunch naar de luchthaven, de retourvlucht is rond 14u30 naar Addis.

Dag 20 – zondag 2/10 - Terug thuis (V)

Aankomst in Brussel tegen 06u10.

RAMINGSPRIJZEN in Euro en per persoon kamerdelend (dubbel of twin kamer)

4.860 EUR op basis van minimum 4 deelnemers

Inbegrepen in de prijs :

Reis volledig met Vlaamse gids/chauffeur. Gebruik 4x4 auto & brandstofkosten. Reisroute zoals beschreven. Kwalitatief logies & in basis “bed & breakfast” tenzij waar anders vermeld in het detail-programma. Vermelde (reeds gereserveerde) logementen onder voorbehoud van definitieve herbevestiging. Inkomgelden van alle vermelde natuur- & nationale parken. Alle vermelde excursies.

Niet inbegrepen :

De internationale vluchten (Brussel-Windhoek-Brussel) (Deze reserveren we zodra we jullie principiële goedkeuring hebben. De prijs wordt jullie medegedeeld voor de definitieve boeking. Betaling rechtstreeks door jullie (we hoeven daarop geen commissie). Raming van de prijs : 780 EURO

Niet vermelde maaltijden, dranken, fooien, reis- & bijstandsverzekering, optionele activiteiten.

Supplement “single” indien van toepassing. Prijs wordt zo spoedig mogelijk medegedeeld.

highlights

Meer weten over deze reis "Namibië PUUR 2022 - Nederlandstalig begeleide rondreis - lange versie - 20 dagen"?
Aarzel niet en contacteer ons!
Contactformulier

Highlights

 • Sossusvlei en Deadvlei

  Sossusvlei en Deadvlei

  Sossusvlei is een soort klei-vallei in het midden van de Namibwoestijn. De vallei is onderdeel van het Namib-Naukluft National Park. Gevoed door de rivier de Tsauchab, staat het gebied bekend om de hoge, rode zandduinen (mogelijks hoogste ter wereld) die het omringen en het tot een grote zee van zand maken. Vlakbij ligt Dead Vlei met zijn zwarte boomfossielen, waar je in tegenstelling tot Sossusvlei wel nog mag binnenwandelen.

  Volgende

 • ETOSHA National Park

  ETOSHA National Park

  Etosha National Park is het belangrijkste wildpark van Namibië : Zowat al het grote Afrikaanse wild leeft & overleeft hier mede dankzij de aanwezigheid van de waterholes. Het is het thuisland van honderden vogel- en reptielensoorten maar evenzeer meer dan 100 zoogdiersooren waaronder witte & zwarte neushoorn, kudu, zebra, giraffe, springbok, gemsbok, sabelantilope, leeuw, luipaard, cheetah, gevlekte & bruine hyena...

  Volgende

 • Nederzetting van de HIMBA

  Nederzetting van de HIMBA

  In de regio Kamanjab bezoeken we een prachtige en authentieke nederzetting van de “himba” stam, de iconische nomadische bevolkingsgroep. Kenmerkend zijn de vele authentieke sieraden & de okerbruine kleur van de vrouwen : ze wassen zich nooit, ze smeren zich in met otjize, een mengsel van geitenvet, kruiden en oker. Buiten hun origineel leefgebied (regio Opuwo, net onder Angola) is het steeds moeilijker om nog een originele leefplaats van deze stam te bezoeken.

  Volgende

 • TWYFELFONTEIN

  TWYFELFONTEIN

  Bezoek aan het reservaat van Twyfelfontein (UNESCO Werelderfgoed) waar er een hele reeks mooie inkervingen zijn gemaakt door de San-bevolking. We maken een wandeling van zo'n 40 minuten in het dal en speuren naar de tekeningen van de Bosjesmannen met een lokale gids en krijgen deskundige uitleg. Er zijn meer dan 1 000 sites, veelal ook grotten in deze streek met maar liefst 45 000 tekeningen, maar de meeste zijn (nog) niet toegankelijk.

  Volgende

 • Fish River Canyon

  Fish River Canyon

  De Fish River Canyon is de op één na langste canyon ter wereld, na de overbekende Grand Canyon in Arizona (in de US). De kloof van de canyon is zowat 160 km lang, 27 km breed en is op bepaalde plaatsen 550 meter diep, een juweeltje ! De canyon ligt aan de benedenloop van de Fish River en begint bij het plaatsje Seeheim en eindigt bij Ai-Ais. Daarna mondt de rivier (slechts een deel van het jaar van water voorzien / in het waterrijk seizoen) uit in de Oranjerivier langs de grens met Zuid-Afrika.

  Volgende

 • Het KOKERBOOMWOUD

  Het KOKERBOOMWOUD

  Bezoek aan het onwezenlijk onaards Kokerbomenwoud of Quiver Tree Forest, dat ligt ongeveer 15 kilometer ten noordoosten van Keetmanshoop. De kokerboom (Aloe dichotoma) is eigenlijk geen boom maar een (vet)plant van het geslacht Aloë, die uitgroeit en vertakt tot hij het uitzicht van een korte knotwilg heeft. De grootste van de ongeveer 250 quiver trees of kokerbomen is tussen de 200 en 300 jaar oud. Het Kokerbomenwoud werd in 1955 uitgeroepen tot Nationaal Monument.

  Volgende

 • Bushmen gemeenschap nabij Tsumkwe

  Bushmen gemeenschap nabij Tsumkwe