Madagaskar

Madagaskar reizen

Madagaskar

In 2021 organiseren we zowel nederlandstalig gegidste reizen als fly & drive reizen met lokale begeleiding naar het eiland Madagaskar, en dat in kleine groepen (max 8 p) met lokale. De fly & drive reizen beschikken over Franstalige of Engelstalige begeleiding (gids/chauffeur).

COVID-19 : Madagascar heeft zo'n 1.400 sterfgevallen laten optekenen de laatste twee jaar en heeft Covid-19 redelijk goed doorstaan maar het weinige toerisme dat er was is grondig hertekend, er zijn veel falingen geweest. We proberen momenteel de draad weer op te nemen maar voor 2022 zijn er géén reizen gepland. De reizen op onze site zijn voorbeeldreizen van de voorbije jaren.

Madagaskar is een land dat qua natuur en mensen zo verschillend is van alle andere Afrikaanse landen. We werken samen met lokale gidsen en tonen samen met hen wat Madagaskar zo speciaal maakt. Van het kleinste insect tot de grootste lemuur, de bizarre begrafenisrituelen, de taboes en andere voor ons westerlingen vreemde gebruiken en dit met groot respect voor de eigenheid van de Malagasy.

Wil je liever niet in groepsverband gaan, en een eigen reis samenstellen, alleen, als koppel, met vrienden? Dat kan : Samen bekijken we wat haalbaar is voor jou en plannen we een reis. Jij zegt wat je juist verlangt, wij geven advies en zorgen voor de hotels, parken, transport, enz... samen met onze lokale partners.

Wil je toch dat Philippe mee komt als extra gids ? Dat kan, maar is afhankelijk van Philippe zijn jaarprogramma en dan wordt het geheel natuurlijk stukje duurder.

Algemene informatie over MADAGASCAR

Madagascar is het vierde grootste eiland ter wereld. Het ligt ten oosten van Afrika. Van het vasteland gescheiden door de straat van Mozambique, het land waar het recht tegenover ligt. En daar houdt de gelijkenis met Afrika zo ongeveer op. Politiek lijkt het nog het meest op enkele Afrikaanse landen, maar cultureel, historisch, topografisch en op gebied van fauna en flora lijkt het helemaal niet op zijn dichtste buurlanden.

Malagasy, zo noemen de mensen zichzelf en hun taal. 2000 jaar geleden moet het geweest zijn dat de eerste zeevaarders van het verre Malay-Polynesië hier geraakten. Hun gebruiken en taal hadden hun oorsprong in het huidige Indonesië. Net zoals daar, zijn de voorouders (razana) hier niet weg te denken uit het leven van de mensen. Rituelen en taboes (fady) die onwaarschijnlijk aan Aziatische gebruiken doen denken.

Soms denk je dat je in Zuidoost-Azië bent, met de duizend jaar oude rijstvelden in terrasvorm, en de zeboes, Indische bultrugkoeien.

De dichtst verwante taal van het Malagasy wordt op Borneo gesproken. Het is ook de enige inheemse taal, wat waarschijnlijk uniek is in Afrika. Het Frans is ook officieel erkend en is de business taal.

Later zijn er Arabieren, Indiërs, Portugezen, Bantoes en piraten langsgekomen die elk hun klein deeltje in de genetische poel hebben gestoken, waardoor je enorme variatie hebt bij de bevolking. En dan zijn ook nog de Fransen zestig jaar kolonisator geweest. Al die invloeden, en vooral de Franse, zijn alom merkbaar, zeker in de keuken.

En dan heb je de unieke fauna en flora met de ongelooflijke landschappen. Helaas gaat het niet goed met de natuur. Meer dan 70% van het oerbos is verdwenen. En het gaat niet beter, al zijn er Malagasy die beseffen welke schat ze in handen hebben en proberen te redden wat er te redden valt.

Heel veel planten en dieren komen enkel hier voor. Het meest bekend zijn de baobabs, bomen die zo uit de oertijd komen, en waar van de acht soorten er zes in Madagascar voorkomen (nog een in Afrika en een in Australië).

Ook het “stekelig woud” met rare bomen, struiken en planten zijn uniek in de wereld.

En dan de dieren! Alleen al van de vogels zijn er 250 soorten, waarvan de helft enkel op Madagascar voorkomen. Reptielen: schildpadden, krokodillen, gekko’s, slangen… zo komt 95% van alle kameleons ter wereld enkel daar voor. En wees gerust: geen giftige slangen!

Maar wat de meeste bezoekers het meeste aantrekt zijn de lemuren. Dit zijn halfapen, op Madagascar komen geen echte apen voor. Dit heeft zo zijn redenen. 65 miljoen jaar geleden had je de eerste primaten, al zagen die er niet uit als apen. De eerste succesvolle groep van de primaten waren net de halfapen, waar de lemuren dus toe behoren. Maar 35 miljoen jaar geleden evolueerden de eerste echte apen, die de bovenhand kregen op de halfapen. De meeste van deze zijn dan uitgestorven. Je hebt nog een aantal soorten in de rest van de wereld. Maar een aantal soorten hebben Madagascar weten te bereiken…

Madagascar is pas op een relatief laat ogenblik van Afrika afgescheiden. Ongeveer een 110 miljoen jaar geleden toen er nog geen primaten waren, wat betekent dat de lemuren over zee naar Madagascar zijn gekomen. Waarschijnlijk zijn een aantal soorten op wrakhout aangespoeld. Ze zullen zeker niet overgezwommen zijn. Even terzijde, tot voor 100 jaar zaten er ook nijlpaarden op Madagascar, hoe die er geraakt zijn…

Maar de lemuren vonden op Madagascar een enorme woonruimte zonder concurrenten en er hebben zich dan ook ruim kunnen ontwikkelen.

Madagaskar reizen

paketten op maat gemaakt