Madagascar 2020 reisvoorbeeld : Een 12 dagen avontuur naar de westkust

Madagascar 2020 reisvoorbeeld : Een 12 dagen avontuur naar de westkust

MADAGASCAR 2020 REISVOORBEELD : Een 12-daagse avontuurlijke reis naar de westkust van Madagascar

Dag 1:

Vlucht naar Antananarivo hierna Tana genoemd. Er zijn verschillende maatschappijen die naar hier vliegen, Turkish is een goede, Ethiopian Airways, Kenian Airways, Alitalia. Maar Het gemakkelijkste is Air France. Dan check je de bagage in te Brussel zuid, TGV naar Parijs Charles De Gaulle en het is een rechtstreekse vlucht. Dan kom je wel ’s avonds pas aan. Overnachten in de buurt van de luchthaven. Je wordt afgehaald door de wagen van het hotel, die je de volgende dag ook terugbrengt naar de luchthaven.

Hotel de Medecis

Kamer met ontbijt.

Dag 2:

Vlucht naar Tulear. Jullie worden afgehaald aan de luchthaven door Axel en de chauffeur gids die ons zal begeleiden tot in Morondava. Tulear, of Toliara, aan de Straat van Mozambique is een van de belangrijkere havens van het land. Maar jullie gaan door naar een vissersdorp ten noorden van Tulear, Ifaty. Voor de kust ligt het op twee na grootste koraalrif ter wereld. We brengen een bezoek aan het Mangrove Informatiecentrum, dat opgericht is door de Belgische NGO Honko. Die is bezig met het aanplanten, beschermen van de Mangrove. En ze gaan bij de mensen om samen te kijken hoe een Mangrove op duurzame wijze kan geëxploiteerd worden. Ze bieden een prachtige wandeling aan met gids.

Bamboo club Hotel

Volpension.

Dag 3:

Bezoek aan het Reniala woud, Le fôret de Renala met heel speciale begroeiing, onder andere het stekelig woud met de endemische Didieracea. We gaan dit vroeg in de ochtend te doen, meer kans om dieren te zien, en je vermijdt de hitte. Misschien zie je de Langstaartgrondscharrelaar, die enkel hier voorkomt. En de Vaza papegaai... Maak een strandwandeling. Bezoek het dorpje, geniet van de heerlijke gerechten, rechtstreeks uit de zee.

Bamboo club hotel.

Volpension.

Dag 4:

We gaan naar het noorden met een safariwagen, 4x4. We doen dit op het gemak, we stoppen ook af en toe om een praatje te slaan met de mensen. Kinderen zullen wel komen bedelen om wat snoepjes…. We rijden langs een van de mooiste kustlijnen van Madagaskar. Hier komen niet zoveel toeristen. Hier leven de Vezo, nomadische vissers, die ’s morgens vroeg uitvaren. Tijdens de hete uren wordt er gerust, de Moramora (rustig aan) stijl. Hier is er ook een programma van de FAO, food and agriculture organisation van de Verenigde Naties, om het vissen zo duurzaam mogelijk te houden, zonder aan de Vezo hun inkomen te raken. Hier blijven jullie twee nachten. Geniet van de mooie omgeving.

Ambatomilo

Shangri-la Lodge of gelijkwaardig

Volpension.

Dag 5:

Bezoek aan het Mikea gebied, niet zover van Salary. Ergens in de 17e eeuw is een subgroep, van de Sakalava, de mensen die hier leven, ondergedoken in het woud. Zij leven van de jacht, pluk. Zij bewijzen dat het mogelijk is om in een goede co-existentie met het woud te leven. Zo is hun manier van wildbeheer gebaseerd om niet meer te nemen van het woud dan nodig. Ze noemen zich de Mikea, speciale cultuur, met eigen instrumenten, en wat me vooral verheugd is dat missionarissen allerlei slag er niet in geslaagd zijn de Mikea van hun Animistisch geloof te brengen. En vooral ze doen niet meer dan wat nodig is op een dag. Het bos is bedreigd, en zonder bos zal deze cultuur niet kunnen overleven. Verschillende soorten lemuren zoals de prachtige Sifaka. kameleons, vogels tref je hier aan.

Shangri-la Lodge of gelijkwaardig

Volpension.

Dag 6; 7 en 8:

Laguna, de naam zegt het zelf, blauwe baai, water- en andere vogels. Ook even een rustmoment. De “ Baie des Assassins”, wat een naam is een van de mooiste baaien van de westkust.

Laguna Blu Resort

Volpension

Er is van alles te doen, je hebt het nabijgelegen nationaal park Marine reservaat van Andavadoaka. Het rijkste zee ecosysteem van de oostkust. Groepen van over 500 dolfijnen zijn hier geen uitzondering, de grote Manta, zeeschildpadden, haaien en bultruggen. Hier is de organisatie Blue Ventures gevestigd die er een onderzoekscentrum heeft, lokale gidsen opleidt en raad geeft aan de vissers. Ze hebben ook kweekvijvers voor zeekomkommer en rood zeewier. Er is ook een kweekcentrum voor de zeldzame spinschildpad. Komt enkel hier voor en is bedreigd, niet alleen al omdat het beest slechts een ei legt per legsel.

Dichtbij is het Andavadoaka forest, met een merkwaardige formatie Grandidiers Baobabs.

Dag 9:

Vroeg uit de veren. Naar het Ihotry meer, een zout meer, dat sinds kort beschermd wordt om het grote aantal watervogels dat er foerageert. Bezoek aan de baobabs van Andavadoaka.

We slapen in Morombe, een beetje groezelig stadje met een verderfelijk nachtleven… Maar ook dat hoort bij het reizen. Het zou anders een te grote tocht worden tot de volgende bestemming. We bezoeken ook de grootste Baobab, nabij Morombe.

Chez Laurette

Volpension.

Dag 10:

We bezoeken twee kleine, minder bekende reservaten Ambararata and Ankoantsifaka, weer kans op lemuren, en andere uitzonderlijke Malagasy dieren.

We rijden door naar Belo Sur Mer.

Belo is een leuk stadje, dorp met een 9000 inwoners. Ze leven vooral van landbouw en visserij.

Hotel Entre Mer

Volpension.

Dag 11:

Maar hier nabij Belo is dan ook een van de mooiste, en minst bezochte nationale parken van Madagaskar: Kirindy-Mitea

Het wordt zeker niet veel door de Malagasy zelf bezocht. Zij geloven dat er een wild beest leeft, half paard, half zeboe, en ook een moerasmonster… Hier is een grote verscheidenheid aan Habitats, Mangrove, duinen, stranden, meren. Hier komen haast geen bezoekers. Ook zijn de twee meren die er liggen, Ambondro en Sirave, zijn taboe (maar niet voor ons, Vazaha, zo noemen de Malagasy de blanken). Zodat dit nog een ongerept gebied is met dertig zeldzame en bedreigde endemische vogelsoorten.

Hier is de densiteit van de baobabs het grootst van gans Madagaskar. Drie soorten. Het is ook het noordelijkste verspreidingsgebied van de ringstaart maki.

Hotel Entre Mer

Volpension.

Dag 12:

We gaan met een gemotoriseerde Pirogue naar Morondava, als de weersomstandigheden het toelaten. Anders is het over land.

Gary is een Amerikaan die heel de wereld rond geraft is. In Morondava is hij blijven hangen, met de sympathieke Baholy getrouwd.

Zij zijn beiden alom gerespecteerd wordt voor het sociale werk dat zij verrichten binnen de gemeenschap. Comfortabele bungalows, kamers, aan het strand met een zwembad en lekker eten. En nog een bar om te blijven plakken.

Chez Maggie

Volpension.

Dag 13: .

Einde van onze diensten.

Ofwel kan je terugvliegen naar de hoofdstad, of je kan nog wat genieten van het strand, de zee, en het lekkere eten, in Morondava… of nog verder reizen naar de Tsingy.

KOSTPRIJSRAMING : per persoon

4 of 5 personen: vanaf € 1750

6 personen: vanaf € 1700

7 personen: vanaf € 1620

8 personen: vanaf € 1600

(Single toeslag ongeveer € 195)

Inbegrepen:

Alle transport met chauffeur Engels of Frans in een Nissan Patrol (of gelijkwaardig) met airco, Frans of Engelstalige chauffeur. Brandstof.

Nederlandstalige reisleider. Axel komt al sinds 15 jaar naar Madagaskar.

Ferry’s, motorboot van Belo sur Mer naar Morondava ( onder voorbehoud van de weersomstandigheden).

Transfers van en naar de luchthavens.

Nationale en privé parken: alle inkom en lokale gidsen voor: Kirindy Mitea, Mikea Forest

Reserves: Ambararata, Ankoantsifaka, Baobabs forest of Andavadoaka, Reniala Park & Mangrove project

Maaltijden: vol pension, het eten is er uitbundig goed, en veel. De lunch doen we in plaatselijke restaurants, of we kopen wat onderweg om te picknicken. Enkel in Tana is het kamer met ontbijt. Maar je krijgt een lunch bij aankomst in Tulear.

Comfortabele logies.

Niet inbegrepen:

Visum, momenteel rond de € 35

Internationale en regionale vluchten.

Een binnenlandse vlucht kost ongeveer € 140 tot € 200

Een internationale vlucht tussen de 650 en 1000 euro. Dit kan verschillen van dag tot dag en hangt af van het seizoen. Wij helpen je met het vinden van de beste vlucht.

Fooien, drank, persoonlijke uitgaven, reis en annulatie verzekering.

Persoonlijke uitgaves, drank, was, souvenirs enz.

Extra bagages, reisverzekering en andere

Fooien

Andere diensten die niet in het programma vermeld zijn.

----------------------

Maar je kan ook een verlenging naar de UNESCO wereld erfgoed site “Le Grand Tsingy de Bemahara” maken. Dit is een prachtige tocht van een viertal dagen.

Dit is zonder reisleider. Prijs op aanvraag !

Dag 1:

Jullie gaan met een 4x4 200km naar het noorden rijden. Deze tocht zal de ganse dag in beslag nemen. Je komt aan de Allee des baobabs, je moet met een primitief gemotoriseerd vlot twee rivieren oversteken, eten in een van de beste restaurants van de kust, Le Mad Zebu in Belo sur Tsiribina.

Uiteindelijk kom je doodmoe maar gelukkig aan in Bekopaka

Tanakoay

Volpension

Dag 2:

Bezoek aan Le Grand Tsingy. Dit is een puntig rots massief, gevormd door gefossiliseerd koraal.

Dit is wereld erfgoed van UNESCO. Het Tsingy de Bemahara nationaal Park en aansluitend het strikt* natuur reservaat in het zuidwesten van Madagaskar is het beste bekend voor zijn verbazingwekkende op naalden, of messen lijkende Karst rotsen. Het woud rond deze formatie is het leefgebied van de Von Deckens Sifaka en de bruine lemuur. Er zijn nog een aantal andere soorten, maar die zijn moeilijker te zien. (Westelijke kleine bamboelemuur, Bemahara wollige lemuur en de dwergmuismaki.)

Verschillende endemische vogelsoorten, en reptielen.

* Een strikt natuurreservaat; of “strict nature reserve” is de hoogst mogelijke bescherming die een park kan hebben. Dit wordt bepaald door de IUCN, International Union for Conservation of Nature and Natural Resources

Je moet niet klimmen, maar toch wat touwladders, hangbruggen, en grotten trotseren. Je krijgt een harnas aan en met musketons moet je je constant beveiligen. Lunchen doe je best in het hotel, het is vol pension dan kun je even al het zweet en stof kwijt.

In de namiddag kan je de kleine Tsingy bezoeken. Of een limonade drinken in het dorp. Een frisse pint THB, Three Horses Beer spreek uit tee hasj bee.

Tanakoay

Volpension

Dag 3:

Een riviertocht op de Manambolo rivier. Je picknickt ergens in de brousse, maakt nog een mooie wandeling, weinig toeristen doen dit, maar het is de moeite. Je gaat ook een aantal graven zien, van de voorouders, die in de Malagasy cultuur zeer belangrijk zijn. Grotten met zwaluwen en vleermuizen.

Tanakoay

Volpension

Dag 4:

Jullie keren terug naar het zuiden. Weer een overheerlijke lunch op de middag in de Mad Zebu.

Chez Maggie

Halfpension.