Madagascar 2020 reisvoorbeeld : Van Pangalanes naar Tulear, een 17-daagse ontdekking

Madagascar 2020 reisvoorbeeld : Van Pangalanes naar Tulear, een 17-daagse ontdekking

MADAGASCAR 2020 reisvoorbeeld : Van Pangalanes naar Tulear, een 17-daagse ontdekking

Dag 1:

Vlucht van Europa naar Antananarivo de hoofdstad. Er zijn verschillende maatschappijen die dit aanbieden. Maar Air France is volgens mij het aangenaamste. Je checkt in te Brussel Zuid, Je bagage wordt daar ook al ingecheckt. TGV eerste klas naar Parijs CDG en een directe vlucht naar Antananarivo. Hierna Tana genoemd.

Je wordt opgepikt aan de luchthaven door de chauffeur die met je meegaat tot in Toliara

Overnachting in het centrum van de stad

Kamer met ontbijt

Dag 2

Een rit van een 4 tot 5 uur naar Andasibe NP waar je naar de grootste der lemuren gaat zoeken. Onderweg bezoek je een privéparkje Peyreiras, voor een tocht van een anderhalf uur om kameleons en vlinders te bekijken. De inkomsten van dit park gaan naar de lokale bevolking, die het park ook beheren.

Aankomst in de namiddag je kan naar Andasibe, bezoek het dorp, of rust even uit. Hotel FEON'NY ALA ligt vlak naast het park, je ziet de lemuren regelmatig vanop het terras.

Halfpension.

Dag 3

’s Ochtends maak je een wandeling in het Analamazaotra reserve speciale. Dit is maar 800 hectare groot, maar grenst aan het veel grotere Andasibe-Mantadia PN. Het is speciaal ingericht voor de vele toeristen te kunnen ontvangen, zonder dat het hele park verstoord wordt.

Het park bestaat uit vochtig woud en is heuvelachtig. Hier zitten 11 soorten lemuren. Je gaat ze wel niet alle elf zien, maar de meest spectaculaire is wel de indri-indri. De grootste van alle lemuren, en met wat geluk de wit-zwarte vari.

Verder zijn er kameleons, kikkers, slangen- er zijn geen gevaarlijke slangen in Madagaskar, zoogdieren zoals de tenrek, vosmangoest, misschien zien we een slapende dwergooruil… Wie wil kan ’s avonds nog een wandeling maken, om kikkers en kameleons te zien.

In de namiddag bezoek aan het ruiger Nationaal Park Mantadia.

FEON'NY ALA

Halfpension

Dag 4:

Met de wagen naar Manahora aan het Canal des Pangalanes.

Vol Pension.

Dag 5 en 6: Op het Canal des Pangalanes

Het Canal des Pangalanes is aangelegd door de Fransen. In het orkanenseizoen is het onmogelijk om de Indische Oceaan te bevaren, met dit kanaal was het mogelijk om met kleinere boten toch vracht vervoer te doen. Het kanaal is eigenlijk een aaneenschakeling van lagunes en meertjes die verbonden zijn door kanaaltjes. Het was oorspronkelijk 665 km lang, wat het tot het op drie na langste kanaal ter wereld maakt. Ware het niet dat slechts twee derde nu nog bevaarbaar is. Het wordt ook niet meer gebruikt voor vrachtvervoer, enkel de lokale bevolking maakt er gebruik van. Je maakt een boottocht van twee dagen, tijd om even hier en daar te stoppen, voor een wandeling of een dorp te bezoeken. Je slaapt in een lodge aan wal. (Volpension)

Op de 6e dag komen jullie aan in Ambohitsara. De herberg, het hotel, wordt gerund door de lokale bevolking. Wij hebben hier een dokterswoning gesponsord. Bezoek het dorp, met een lokale gids, bezoek aan oud Ambohitsara, waar men een stenen beeld vereert dat een olifant voorstelt. De Sjamaan vertelt jullie het verhaal.

Auberge de Ambohitsara

Volpension

Dag 7:

Nog een klein stukje kanaal tot in Mananjary waar de chauffeur op jullie wacht. Rit naar het Nationaal Park Ranomafana.

Ranomafana betekent warm water. Een van de koninginnen liet hier ooit een kuuroord bouwen. Twee jaar geleden waren er plannen om het te restaureren. En ondertussen is het een mooi hotel, de baden zijn wel nog publiek.

Manja

Halfpension.

Dag 8: Ranomafana

Ranomafana is een regenwoud, nevelwoud. Het is een van de belangrijkste parken in het land om lemuren te spotten. Hier zitten drie soorten bamboelemuur waarvan de Gouden Bamboelemuur endemisch is. Pas in 1986 is deze soort ontdekt.

In totaal zijn er een 12 lemuursoorten, waarvan er 5 nocturn zijn. Ook heel wat vogels zijn hier te spotten, zoals de paradijsvliegenvanger, en uiteraard reptielen en amfibieën. En de giraffenhals snuitkever als we geluk hebben, een zeer bizar insect, dat zijn naam alle eer aandoet.

Jullie bezoeken het park in de voormiddag, stevige schoenen zijn aangeraden, ook een regenjasje, een KW of zoiets zijn handig. Meestal regent het hier in de namiddag, tijd voor een bezoek aan het dorpje. Hier kan je ’s avonds nog een avondwandeling maken voor kameleons en kikkers te spotten.

Manja

Halfpension.

Dag 9:

Jullie moeten naar het zuiden. In Fianarantsoa stoppen we. Bezoek aan de oude stad. Fianarantsoa betekent plaats waar het goed leren is, Het is de hoofdstad van de Betsileo. Een andere vrij Indonesisch getinte bevolkingsgroep. Lunch, uiteraard kan je ook wat brood beleg en drank kopen, om te picknicken. Madagaskar heeft uitstekende kazen!

Op weg naar Ambalavao komen jullie door de wijngaarden van Lazan’i Betsileo. Niet dat de wijn zo bijzonder is, maar met enige oefening is hij wel drinkbaar.

Ambalavao is de hoofdstad van de herders, die hier hun bultrunderen, of zeboes komen verkopen. Het hotel ligt net aan de rand van het centrum, dus dit is gemakkelijk te bezoeken.

Le Bougainvillier

Halfpension

Dag 10:

Na het bezoek aan een privépark, Anja, waar enkele families ringstaartmaki wonen, rijd je door spectaculaire landschappen richting Ranohira. Eenmaal boven zit je in een hoog plateau, golvende graslanden die enigszins aan de prairie doet denken. Er wordt geslapen bij Mme Alice, de topchef van de streek. De eenvoudige, doch gerieflijke bungalows hebben zicht op het Isalo PN. Geniet van de veranderende kleuren naargelang de inval van het licht.

Chez Alice

Halfpension

Dag 11: Isalo

Jullie bezoeken het PN d‘Isalo. Probeer zo vroeg mogelijk te gaan Ongelooflijke, kleurrijke rotsformaties, droog, met planten die je nergens anders vindt. De zandsteenformaties, met rode ijzersporen, blauwe aluminiumsporen en groene korstmossen hebben de meest grillige vormen aangenomen. Hier worden de doden van de Bara, de mensen die hier wonen, voorlopig begraven, in een rotsspleet. Om na een paar jaar definitief begraven te worden hoog in de rotsen.

Er zijn een aantal lemuren zoals de ringstaart maki, de Verreaux’ Sifaka, slangen, de Madagaskar torenvalk, Madagaskar rode rotslijster, schorpioenen… Stevige schoenen zijn aan te raden. Er zijn geen gifslangen in Madagaskar. Maar dit park bezoeken we vooral voor het landschap, en een aantal speciale planten.

Zoals de Pachyderm of olifantspoot. Ziet eruit als een kleine Baobab maar hoort bij de maagdenpalmfamilie.

En dan onverwacht in deze zengende droogte kom je la Piscine Naturelle tegen, of de Piscine Bleu. Parels van oases, met uitbundig plantengroei en lemuren.

Een wandeling van een drietal uur, dan picknicken. Daarna nog een wandeling van een tweetal uur maken naar la piscine noir, de waterval en de piscine bleu. Als jullie het niet meer zien zitten kunnen jullie met de wagen terug naar het hotel. Wacht voor je opmerkingen begint te maken, de ochtendwandeling is stevig, maar vooral de hitte die in november kan oplopen tot 35° in de schaduw en het feit dat je toch een uur over een vlakte trekken zonder schaduw, maakt dat dit zeer uitputtend kan zijn… Genoeg water, en hoofdbedekking zijn een must… vraag sandwiches aan het hotel.

Chez Alice

Halfpension met picknick in het park inbegrepen.

Dag 12 :

Na het ontbijt verder naar Tulear, of Toliara, aan de Straat van Mozambique. Het is een van de belangrijkere havens van het land. Maar jullie gaan door naar een vissersdorp ten noorden van Tulear, Ifaty. Hier heb je het op een na grootste koraalrif ter wereld.

Ifaty Beach Hotel

Halfpension

Dag 13:

Bezoek aan het Renala woud, Le fôret de Renala met heel speciale begroeiing, onder andere het stekelig woud met de endemische Didieracea. Ik raad aan om dit vroeg in de ochtend te doen. Misschien zie je de Langstaartgrondscharrelaar, die enkel hier voorkomt. En de Vaza papegaai... Maak een strandwandeling. Bezoek het dorpje, geniet van de heerlijke gerechten, rechtstreeks uit de zee.

Kamer met ontbijt

Halfpension

Dag 14:

Geniet nog van een dagje strand, zee

Ifaty Beach Hotel

Halfpension

Dag 15:

Vlucht naar Antananarivo

Hotel centrum van de stad.

Halfpension

Dag 16:

Uitstap naar het zomerpaleis van de vroegere koningen en koninginnen, bezoek aan de oude stad.

Dagkamer

Nachtvlucht naar Brussel

Dag 17:

Aankomst In Brussel

KOSTPRIJSRAMING :

Vanaf € 2190 per persoon zonder de vluchten in een groepje van 4 tot 8 personen. Uiteraard kun je deze reis ook individueel maken, dan stellen we een programma op maat samen.

Prijs onder voorbehoud. Hangt af van de wisselkoers, eenmaal geboekt verandert die niet meer uiteraard.

Inbegrepen:

Alle transport met chauffeur Engels of Frans in een comfortabele wagen met voldoende plaats, een 4x4 terreinwagen naar de Tsingy, transfers van en naar de luchthavens.

Transport per boot van Manahoro naar Mananjary

Alle inkom met lokale gidsen in de parken Mantadia, Andasibe, Ranomafana, Reniala, Isalo, Peyreiras, Anja. Vaarbelasting.

Halfpension, behalve tijdens de boottocht Zie programma.

Middenklas comfortabele logies.

Niet inbegrepen:

Internationale en regionale vluchten. Wij helpen bij het vinden van de vluchten.

Een binnenlandse vlucht kost ongeveer € 195

Een internationale vlucht tussen de 650 en 1000 euro. Dit kan verschillen van dag tot dag en hangt af van het seizoen. Vanaf eind januari tot eind april zit je met het orkanenseizoen. Alle andere maanden zijn goed.

Fooien, drank, persoonlijke uitgaven, reis en annulatie verzekering.

Visum. Momenteel rond de € 35