Zimbabwe

Zimbabwe reizen

ZIMBABWE, eindelijk !

Na jaren van stilte trokken we begin 2017 opnieuw doorheen gans Zimbabwe en zagen we met eigen ogen dat het land weer makkelijk toegankelijk is, voldoende logies beschikbaar, veiligheid verzekerd en of we blij zijn dat we opnieuw kunnen genieten van de UNESCO werelderfgoed gebieden (zes in totaal !) , de onvoorstelbaar mooie natuur, de immens rijke cultuur & geschiedenis en vooral : van de vriendelijke bevolking ! In november 2017 werd voormalig president Mugabe na 37 jaar aan de macht zonder bloedvergieten opzij gezet en sedert 2019 is president Emmerson Mnangagwa aan de macht. Het land is nog steeds straatarm maar gelukkig krijgt toerisme weer een kans... en wij kiezen logementen uit waar de lokale bevolking écht iets aan heeft !

Het is volgens ons het meest diverse land van Zuidelijk Afrika, wegens de mix van ongerepte natuur en authentieke zwarte cultuur.

Er zijn de overbekende Victoria watervallen, Hwange National Park, de machtige Zambezi, het onwaarschijnlijk mooi gebied van de Mana Pools… maar ook véél sporen uit het rijke verleden van de vroegere bewoners: Getuige daarvan de Khami Ruins (vlakbij Bulawayo) en Great Zimbabwe National Monument (bij Masvingo).

Het is een groot land, 2/3 van de oppervlakte van Frankrijk, en telt amper een 14 miljoen inwoners, waaronder naar schatting nog slechts 40.000 blanken. De zwarte bevolking bestaat vnl.uit de Shona (82%) en Noord-Ndebele (14%). Dat verklaart ook meteen waarom Zimbabwe doorgaat als één van de meest stabiele landen van Afrika waar er onderling nooit problemen zijn.

Was het land ooit bekend als de graanschuur van Afrika, ten tijde toen men nog sprak van Zuid-Rhodesia, dan is dat na de onafhankelijkheid van Groot Brittanië en de machtsovername door President Mugabe (op 18 april 1980) stilaan afgekalfd gedurende de daaropvolgende jaren, mede door een rampzalig landhervormingsprogramma in 2000 wat resulteerde dat heel wat blanke boeren hun landerijen moesten verlaten.

De economie stortte in, er kwam torenhoge inflatie en uiteindelijk werd de Zimbabwean Dollar in 2009 afgeschaft. Men kan er nu het best betalen in US$, maar ook Euro wordt aanvaard in de banken. Het gebruik van de lokale munt (bond notes) is opgelegd door de regering maar werkt alléén met heel kleine bedragen.

Wij van Travel-Architects maken er een punt van te logeren in kleinschalige lodges waar de opbrengst rechtstreeks gaat naar de lokale bevolking en de mensen die er tewerk gesteld worden, eerder dan te verblijven in mastodonten van hotels opgezet door internationale investeerders.

Kom met ons méé naar Zimbabwe, en ervaar het échte Afrika !

FEITEN

  • Officiële naam : Republiek Zimbabwe
  • Hoofdstad : Harare
  • Oppervlakte : 390.757 km²
  • Bevolking (2016): 14.546.961
  • Officiële talen : 16 (oa Shona, Engels, Noord-Ndebele…)
  • Munteenheid : 5 (US$, Britse Pond, Euro, Botswanese Pula, Z-Afrikaanse Rand)
  • Time: GMT +2

Zimbabwe reizen

paketten op maat gemaakt