Tanzania

Tanzania reizen

Tanzania is een heel divers land in Afrika ongeveer de grootte van Duitsland en Frankrijk samen. Het is, na Ethiopië, Zuid Afrika en Tunesië, het land met de meeste Unesco Werelderfgoed sites in Afrika, zoals onder andere de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, een van de drie bergen met eeuwige sneeuw onder de Sahara, en nog twee andere toppen in de top tien, waar de Meru vulkaan toch een van de mooiste is. Het heeft de moderne ontdekkingsreiziger veel te bieden, gaande van de mooiste wildparken ter wereld, onherbergzame maar o zo mooie soda meren, zoals lake Natron, hagelwitte stranden, het magische Victoriameer grootste meer van Afrika, de Chimpansees aan het Tanganyikameer het langste en diepste meer van Afrika, Malawimeer, met meer dan duizend soorten cichliden… Kers op de taart voor de liefhebbers : Het iconische kruideneiland Zanzibar.

En dan zijn er natuurlijk de gastvrije Tanzanianen.

Reizen naar TANZANIA is vooral maatwerk : Er is téveel keus. Wij zetten hier 4 reisvoorbeelden op onze website maar er zijn 1001 mogelijkheden die we jullie als Travel Architects kunnen aanreiken, dus stel voor vragen.

De meeste bezoekers doen het noorden aan, daar heb je een pak mooie nationale parken, zoals de Serengeti, Siringit betekent in het Maasai eindeloze vlakte. Dit unieke ecosysteem heeft tal van kunstenaars, schrijvers en regisseur geinspireerd, zoals Ernest Hemingway en onze Marc Sleen, om er maar twee te noemen. Hier vind je de oudste sporen van mensen, en dit is letterlijk te nemen. In Laetoli heeft met versteende menselijke voetafdrukken van drie miljoen jaar oud gevonden.

De hele regio, met twee Biosphere reserves en de werelderfgoed sites is samen 30.000km2 groot, 80 procent bevindt zich in Tanzania, de rest is Keniaans. Het is misschien wel het bekendste wildpark ter wereld wegens de enorme roofdierenpopulatie en de jaarlijkse migratie van wildebeesten. De open uitgestrekte grasvelden worden onderbroken door acaciawouden en granieten rotsformaties, kopjes genaamd. Het succes van dit park is zeker te danken aan de grote hoeveelheden katachtigen. Er wordt geschat dat er 2500 leeuwen leven, en de kans om een luipaard te zien is nergens zo groot als in de Seronera Vallei en ook de cheetah's of jachtluipaarden, zijn vaak van de partij.

Ngorongoro Conservation Area is vernoemd naar zijn voornaamste kenmerk, de Ngorongoro krater, ’s werelds grootste intacte caldera of ingestorte vulkaankegel. De krater dient als een toevluchtsoord voor diverse grote Afrikaanse zoogdieren zoals de wildebeesten, buffels, olifanten, zebra’s en neushoorns. Het is dan ook het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld. Er leven naar schatting 25.000 dieren op de krater bodem.

De naam 'Ngorongoro' betekent groot gat in het Maasai, of koude plaats, volgens sommigen zou het zijn afgeleid van het geluid dat wordt gemaakt door de bel om de nek van het Maasaï vee.

Lake Manyara is het op een na kleinste nationaal park van Tanzania, een ondiep zoutmeer aan de basis van de westelijke rift vallei helling, op de route van Arusha naar de Ngorongoro krater en het Serengeti National Park. Het grootste deel van het park wordt gevormd door het meer maar je zal versteld staan door de groene begroeiing, dit komt door ondergrondse riviertjes die het park doorkruisen. We treffen er wel 400 verschillende vogelsoorten aan, maar evenzeer hopen bavianen, meerkatten en andere apensoorten. Hier zag men voor het eerst boomklimmende leeuwen, al zie je de leeuwen nu ook in de Serengeti en Tarangire in de bomen zitten. Rond en op het meer zit een massa flamingo’s en daar rond huppelen de zebra's, wroeten wrattenzwijnen en noteren we nog impala's, olifanten, nijlpaarden en wildebeesten…

Mount Kilimanjaro National Park is vernoemd naar de Kilimanjaro, is 's werelds hoogste vrijstaande, besneeuwde berg. Quasi alle toeristen beperken zich tot de wijde omgeving van de berg om mooie foto’s te nemen, maar moedige enkelingen wagen zich aan de beklimming. De twee populaire, meest gebruikte routes zijn de zuidelijk gelegen Machame of Marangu routes. Reken wel op 5 à 6 zware dagen naar de besneeuwde top (5896 meter hoog).

Tarangire National Park is minder bekend dan Serengeti National Park en Ngorongoro krater en staat vooral bekend om zijn vele baobab bomen en kuddes olifanten die in het droge seizoen tussen juli en november in grote getale te zien zijn bij de Tarangire rivier.

Arusha National Park is het oudste van de nationale parken van Tanzania. Hier geen leeuwen of jachtluipaarden, wel zijn er dit jaar in juni wilde honden waargenomen. Het park is zeer verscheiden, een prachtig primair oerwoud, waar je de franjeaap vindt, vlaktes met de bosbok en waterbok, giraffen… Het westen van het park is ruig en bergachtig, homeland van de Meru krater, op één na hoogste berg van Tanzania, Mount Meru (4565 m). In het zuidoosten ligt de Ngurdoto krater omgeven door grasland en in het noordoosten treffen we de ondiepe Momella meren aan, waar duizenden gewone flamingo's en vooral de kleine flamingo's voedsel komen zoeken buiten het broedseizoen.

En alle 2,5 miljoen kleine flamingo's ter wereld broeden in het mooiste meer van Oost Afrika, Lake Natron, tegen de Keniaanse grens. Dit meer heeft een ph van 9,5. Dit wil zeggen dat het heel soda rijk is, zeer onherbergzaam maar een waanzinnig mooi kleurenpalet. En ondanks alle moeilijke levensomstandigheden leven er hier verbazingwekkend veel dieren.

Dat was nog maar het noorden van Tanzania, maar het zuiden heeft ook veel moois te bieden, iets meer onbekende parken, maar daarom niet minder. Gaande van Ruaha National Park, véél leeuwen, over Mikumi National Park, mooie vergezichten, Udzungwa Mountains National Park, prachtige endemische apen- & vogelsoorten, tot het iets meer bekende Selous Game Reserve. Selous met 51200 km2 is groter dan pakweg Denemarken of Nederland. Men schat 65.000 olifanten, 100.000 wildebeest en 130.000 buffels, veelal in het zuiden van het park, maar ook thuishaven van de zeldzame zwarte neushoorn, veel giraffes, zebra, kudu, hartebeest, nijlpaard, leeuwen, luipaarden, wilde honden, eland, puku, sabelantilope… Het is ook een van de weinige parken in Tanzania waar safari te voet en met een boot mogelijk zijn. Wegens de grote diversiteit is het al sedert 1982 Unesco werelderfgoed.

Een van de bekendste bewoners van Tanzania is de Britse Jane Goodall. Zij is al een mensenleven bezig de chimpansee te beschermen. Aan het Tanganyika meer heb je het Gombe National Park, met 56 km2 het kleinste Park van Tanzania. Dit zeer fragiele ecosysteem is de habitat van minder dan honderd chimpansees…

De kust is een opeenvolging van witte stranden, mangrove bossen, in Saadani NP kun je olifanten in de golven van de Indische oceaan zien spelen, en voor de kust liggen tal van eilanden, omringd door koraalriffen, en heb je het specerijeneiland Zanzibar, waar je een reis kunt afsluiten met enkele dagen zee en strand. Voor degenen die in het zuidelijk gedeelte van de kust geraken, Kilwa Kisiwani, ook weer werelderfgoed, een meer dan duizend jaar oud sultanaat, met de mooie ruines van het paleis van de sultan en een Portugees fort uit de zestiende eeuw, zeker de moeite om te bezoeken.

Het iconische kruideneiland Zanzibar

Het hoofdeiland Zanzibar (of “Unguya”) zelf is amper 37 km breed en 83 km in hoogte, met een oppervlakte van 1.554 km². Er wonen bijna 900.000 mensen, waarvan zo’n 53.000 in de (oude) hoofdstad Stone Town (of “Mji Mkongwe”), UNESCO Werelderfgoed site sedert 2000. De geschiedenis van Zanzibar is beïnvloed door Perzen, Arabieren, moslims, de Portugezen, en bewoners van het vasteland van Afrika.

Stone Town, de historische binnenstad van de hoofdstad Zanzibar, is een stadsdeel met slingerende lanen, ronde torens, deuren met houtsnijwerk, terrassen en prachtige moskeeën. Het noordelijk deel van Zanzibar is een wereldbekende plek voor duikers allerhande en snorkelaars. Er zijn heel wat duikcentra die je alle mogelijke materiaal aanleveren.

Feiten

  • Official name: Republic of Tanzania
  • Capital : Dodoma
  • Area: 947.303 km²
  • Population (2015): 51.045 million
  • Official languages : 2 (Swahili, English)
  • Currency: Tanzanian shilling (TZS)
  • Time: Three hours ahead of GMT

Tanzania reizen

paketten op maat gemaakt