Tanzania 2023 : De highlights van het Noorden

Tanzania 2023 : De highlights van het Noorden

TANZANIA : HIGHLIGHTS van het NOORDEN (FINALE versie 2022) (update 4-3-2022)

Luxe reis in de natuurparken in het noorden van Tanzania met optionele uitbreiding naar het mythische kruideneiland Zanzibar.

VOLLEDIGE detailprogramma mét foto's staat hier op onze pagina en PDF en kan je downloaden op je eigen computer.

Route

We starten in Arusha, onze thuisbasis, en bezoeken Arusha National Park. Daarna volgt de trip naar Tarangire National Park (oa met kennismaking met de Maasai) en een eerste blik op het wondermooie Lake Manyara. Dagje safari in de Ngorongoro krater, gevolgd door een tweedaagse unieke Serengeti National Park ervaring. Als afsluiter verblijven we twee dagen aan de boorden van Lake Manyara en als toetje kan je nadien vanuit Arusha nog 3 dagen naar Zanzibar !

DAG 1 : U vertrekt vanuit Brussel of Schiphol met een dagvlucht en U komt aan op Kilimanjaro Airport in Arusha waar u wordt opgehaald door de chauffeur van Onsea House. Dit alom gekende en door Belgische chef Axel Janssens gerund Onsea House draagt sinds de oprichting in 2005 de naam en faam van beste keuken in Tanzania.

Logies : Onsea House - Half pension – Keuken: AXEL

Chef Axel Janssens :

Bio : Gentse origine, studeerde af in Ter Groene Poorte (Brugge) en liep stage in enkele sterrenrestaurants. Na een passage in ’t Keukentje (Deurle) en keukenorganisator van het hippe Travel Restaurant Mosquito Coast (Gent) vervoegde hij in 2006 zijn neef Dirk, die het luxe ONSEA guesthouse in Arusha (Tanzania) oprichtte.

Axel zette daar een uniek keukenconcept op poten : de Europese fijnproeverskeuken gecombineerd met een “Afrikaanse touch” (met unieke Tanzaniaanse/Afrikaanse ingrediënten). Momenteel is hij één van de meest gevraagde chefs van Tanzania als het op topcatering aankomt en zijn verplaatsingen leverden hem de bijnaam “The Flying Chef” op. Hij startte zijn eigen project, Axel Janssens Signature Catering East Africa, en onder die vlag creëert hij originele keukenconcepten voor diverse andere lodges verspreid in de regio.

In 2019 bracht hij samen met fotograaf Wim Demessemaekers een uniek culinair roadbook uit onder de naam “A taste of Tanzania”. (BOEK bij ons verkrijgbaar ! )

Op onze reis genieten we meermaals van AXEL zijn keuken : Uiteraard in zijn basis, Onsea House, de lunch in Arusha National Park (met zijn trailer) maar evenzeer ontwierp hij gerechten én worden ze onder zijn auspiciën bereid in Siringit Camp waar we verder op deze reis logeren.

DAG 2 : Bij het ontbijt maak je kennis met David en Monica van het DaMona safari-team dat je de volgende dagen zal begeleiden.

David is geboren en getogen in Tanzania en door zijn jarenlange ervaring als safarigids heeft hij een onschatbare kennis van het land. Monica is een Nederlandse die verliefd werd op het land, de vriendelijke mensen en de prachtige natuur en dus bleef “plakken” zoals we dat omschrijven.

Na het ontbijt gaan we naar Arusha National Park. Dit is het oudste nationale park van Tanzania. De hele morgen hebben we een game drive door dit kleine, maar mooie natuurpark met een enorme diversiteit. Maak een rustige wandeling met een gewapende ranger (walking safari) over de vlakte naar de lagere helling van de vulkaan Meru tot aan de watervallen. Dit is primair bos met ongelooflijk mooie uitzichten op de Mount Meru en omvat 7 meren, de Momella Lakes. Dit is waar een van de mooiste apensoorten ter wereld leven: de Colobusaap.

’s Middags worden we ter plaatse verrast met een super-de-luxe lunch verzorgd door chef Axel Janssens die langskomt met zijn trailer…

Logies : Onsea House - Vol pension – Keuken: AXEL

DAG 3: Na het ontbijt vertrekken we richting Tarangire National Park.

Langzaam verandert het landschap, en Tarangire zelf is Baobab land. Tarangire betekent rivier van het wrattenzwijn in het Swahili. Het is de speeltuin van de olifanten. We picknicken in het park zelf.

Volledige dag gamedrive. Je rijdt met een grote 4x4 met een gediplomeerde chauffeur gids. Het dak gaat open, en iedereen kan aan het raam zitten.

Picknick in het park. In de late namiddag rijd je naar het Isoitok Tented camp bij Lake Manyara. Isoitok is het project van de globetrotter Chris, geboren in Jersey, op zijn tiende al een verwoed vogelaar, geïmmigreerd naar Australië, dan de wereld rondgereisd... Isoitok is een duurzaam tentenkamp, hij werkt samen met de lokale Maasai en je kan er ook een kruidentocht maken met hen. We bezoeken kort het dorp en leren over hun levenswijze.

Bij “tent” moet je niet schrikken, het zijn grote comfortabele tenten, met een aangebouwde badkamer, allemaal zeer gerieflijk, grote goede bedden en lekker eten.

Logies : Isoitok - Vol Pension

DAG 4: Na het ontbijt ga je naar Lake Manyara National Park voor een nieuwe gamedrive. Het is het op een na kleinste park van Tanzania en wordt soms overgeslaan, jammer want het is absoluut de moeite waard: honderden bavianen, naar gelang het seizoen duizenden vogels… Misschien zie je wel de klimmende leeuwen, “the famous tree climbing lions. Picknick lunch in de bush en dan verder gamedrive tot in de namiddag, dan keren we terug naar ons kamp.

Logies : Isoitok - Vol Pension

DAG 5 : Het hoogtepunt : De Ngorongoro krater.

Een van de meest spectaculaire natuurparken ter wereld, de Ngorongoro krater, de grootste caldeira of ingestorte vulkaankegel ter wereld. Na het ontbijt rijden we de grote Rift vallei op. Het is hier dat oost Afrika aan het afscheuren is van de rest van het continent. Niet dat wij dat nog zullen meemaken.
Daal af in de krater, er leven 25000 grote zoogdieren in de krater. De olifanten zijn meestal stieren, omdat de olifantenkalfjes niet mogen worden blootgesteld aan de grootste roofdieren populatie in Afrika. Giraffen vinden de kraterrand maar wat te steil, en die zie er dan ook niet. De grootste concentratie roofdieren zie je hier wel : Leeuwen, cheeta’s, hyena’s, …

Ga vroeg genoeg naar de krater, dan heb je kans om een van de 20 zwarte neushoorns te zien die hier nog leven, ongeveer de helft van de hele populatie van Oost-Afrika, als het te warm wordt schuilen ze in het bos. De big five lonkt.

De Ngorongoro krater is de grootste intacte caldera (ingestorte vulkaankegel) ter wereld. De krater heeft een diameter van ruwweg 20 kilometer en de kraterbodem zelf een oppervlak van ca. 260 vierkante kilometer. De rand van de krater ligt ongeveer 600 meter boven de krater-bodem; daardoor ontstonden verschillende klimaatzones in de krater met eigen vegetatie en specifieke dieren.

In het midden van de krater ligt een klein zoutmeer.

De Ngorongoro-krater was deel van het Serengeti-natuurreservaat sinds zijn ontstaan in 1951 en werd in 1959 een zelfstandig natuurgebied. Sinds 1979 staat de krater op de UNESCO-lijst als werelderfgoed.

Bijna alle grote Afrikaanse dieren komen voor in de krater: zebra's, gnoes, zwarte neushoorns, olifanten, leeuwen, jachtluipaarden en nijlpaarden (géén krokodillen). De gnoepopulatie in de krater neemt wel niet deel aan de grote migratie tussen de Serengeti en de Masai Mara. Een opvallende afwezige is de giraffe: door hun lange nek en lange poten kunnen zij de steile afdaling naar de bodem van de krater niet maken.

In de late namiddag rijden we naar Karatu en zoeken ons logies op voor de nacht.

Logies : Baghayo Garden Suites - Vol Pension

DAG 6: De vogels zijn onze wekker.

Na het ontbijt vertrekken we richting Serengeti National Park, een van de bekendste en meest gefotografeerde natuurparken ter wereld, zo’n 30.000 km2 uitgestrekt. Vanop het moment dat we deze immense vlakte oprijden begint de gamedrive, richting lodge. Geniet van de enorme diversiteit die deze vlakte biedt, afgewisseld met koppetjes (ronde rotsformaties) bosjes en water. Onze bekwame gids-chauffeur toont ons de mooiste plekjes.

Ons logies voor 2 dagen is het unieke Siringit Small Luxury Camp en wàt voor één… en Axel Janssens superviseert hier opnieuw de keuken !

Logies : Siringit Serengeti - Volpension - Keuken : AXEL

DAG 7: Een zalige ganse dag in de Serengeti

Logies : Siringit Serengeti – Volpension – Keuken: AXEL

Dag 8 : Dagje safari maar dan héél rustig…

Na het ontbijt rijden we richting de Serengeti gate; we rijden nadien door de Ngorongoro Conservation Area, en je kan nog een laatste blik werpen vanop de kraterrand. Dan rijden we opnieuw naar Lake Manyara…

Aan de boorden van Lake Manyara ligt ons logies Manyara Secret waar we twee dagen gaan verblijven. Je logeert in mooie villa-stijl met alle luxe.

Logies : Manyara Secret - Volpension

DAG 9: Aan Lake Manyara…

Dagje rust en genieten van de omgeving. Je kan hier veilig wandelen, een Maasai village bezoeken of genieten van een lokale markt.

Logies : Manyara Secret – Volpension

DAG 10:

Transport naar de luchthaven, voor de terugreis of een verlenging naar Zanzibar.

DAGEN 10-11-12 : Zanzibar, het mythische kruideneiland !

Wie kiest voor de verlenging (een absolute aanrader) komt hier terecht :

Ons Hotel Nungwi Dreams (by Mantis) ligt aan één der mooiste strandregio’s van Zanzibar, helemaal bovenaan.

Het hoofdeiland Zanzibar (of “Unguya”) zelf is amper 37 km breed en 83 km in hoogte, met een oppervlakte van 1.554 km². Er wonen bijna 900.000 mensen, waarvan zo’n 53.000 in de (oude) hoofdstad Stone Town (of “Mji Mkongwe”), UNESCO Werelderfgoed site sedert 2000.

De geschiedenis van Zanzibar is beïnvloed door Perzen, Arabieren, moslims, de Portugezen, en bewoners van het vasteland van Afrika. Stone Town, de historische binnenstad van de hoofdstad Zanzibar, is een stadsdeel met slingerende lanen, ronde torens, deuren met houtsnijwerk, terrassen en prachtige moskeeën. Architectonische hoogstandjes zijn het Livingstone huis, de Guliani Brug en het Huis van Wonderen: een paleis dat in 1883 is gebouwd onder sultan Barghash. Klein weetje: Het is de geboortestad van Freddy Mercury, de overleden zanger van Queen. Tot aan de 19e eeuw was Stone Town een belangrijk handels-centrum voor kruidnagels en de Arabische slavenhandel.

Het noordelijk deel van Zanzibar is een wereldbekende plek voor duikers allerhande en snorkelaars. Er zijn heel wat duikcentra die je alle mogelijke materiaal aanleveren. Het gestructureerde koraalrif dat de eilanden Unguja en Pemba omringen zorgen ervoor dat er onderwaterleven in overvloed is. Er is een goed zicht van zo’n 20 tot 60 m en een jaarlijks gemiddelde watertemperatuur van 27°C, ideaal dus. Er zijn diverse duikcentra op het eiland aanwezig; de meeste geven cursussen met gebruik van het internationale PADI systeem van duikopleidingen.

Duiken op Zanzibar is niet alleen beperkt tot beginners. Ook ervaren scuba duikers komen aan hun trekken, en je kan er ook nachtduiken en duiken met sterke stroming. In diepere wateren strekken weelderige koraaltuinen zich uit zover als het oog kan zien en grote “sportvissen” (barracuda, kingfish, tonijn en wahoo) jagen samen met de Napoleon lipvis, grote manta roggen en haaien. Minder diepe wateren zijn een speeltuin voor tropische vissen waaronder een grote diversiteit aan Indo-Pacifische zeefauna.

We logeren drie nachten (dagen 10-11-12) in het NUNGWI DREAMS HOTEL in Pingwe.

Het hotel is geboekt voor drie nachten onder het Bed & Breakfast systeem.

DAG 13 : Retourvlucht vanuit Stone Town naar Arusha en dagvlucht naar Europa.

DAG 14 : Terug thuis.

LOGIES OVERZICHT :

In ARUSHA : Onsea House http://www.onseahouse.com/ 2 nachten

Na Tarangire aan LAKE MANYARA : http://isoitok.com/ 2 nachten

In KARATU : https://baghayogarden.com/landing/ 1 nacht

In de SERENGETI : https://siringit-serengeti-camp.com/ 2 nachten

Aan LAKE MANYARA : https://manyarassecret.com/villas/?lang=nl 2 nachten

In ZANZIBAR : https://www.nungwidreams.com/

RICHTPRIJS : Afhankelijk van seizoen, beschikbaarheid hotels…aantal deelnemers

IN BASIS : 4.800 EUR

MET UITBREIDING ZANZIBAR : 5.600 EUR

Prijs gebaseerd op 4 deelnemers, prijs geldig tot 30/3/2023

Inbegrepen:

Maaltijden zoals aangegeven.

4x4 safariwagen, zitplaats aan het venster gegarandeerd. Onbeperkt aantal km, met een chauffeur gids. Dit zijn hoog opgeleide rangers.

Alle inkom van de parken, spoedevacuatie verzekering. Conservatie en gemeenschapsbijdrage.

Alle transfers zoals vermeld.

Lokale vlucht (heen/terug) uitbreiding naar Zanzibar

Niet inbegrepen:

Internationale vlucht.

Fooien, dranken, (behalve 1.5 liter water per persoon per dag tijdens de game drives), visum, momenteel 50 dollar, best online aan te vragen, dit gaat zeer vlot.

Persoonlijke uitgaves.

Reisverzekeringen (Vraag ons info).

highlights

Meer weten over deze reis "Tanzania 2023 : De highlights van het Noorden"?
Aarzel niet en contacteer ons!
Contactformulier

Highlights

 • Arusha National Park

  Arusha National Park

  Arusha National Park is het oudste van de nationale parken van Tanzania. Het park is zeer verscheiden, een prachtig primair oerwoud, waar je de franjeaap vindt, vlaktes met de bosbok en waterbok, giraffen… Het westen van het park is ruig en bergachtig, homeland van de Meru krater, op één na hoogste berg van Tanzania, Mount Meru (4565 m).

  Volgende

 • Tarangire National Park

  Tarangire National Park

  Het is het zesde grootste park van Tanzania (2.850 km²) , bekend om zijn vele baobab bomen en grote kuddes olifanten. De Tarangire rivier doorkruist het park en levert noodzakelijk water aan de dieren gedurende het droge seizoen.

  Volgende

 • De keuken van Axel Janssens

  De keuken van Axel Janssens

  Axel is vorig jaar uitgeroepen tot tweede beste chef van Oost-Afrika, en zijn restaurant tot beste Franse keuken. Hij leerde het vak op de Groene Poort in Brugge, specialiseerde zich in nagerechten, deed stage bij top restaurants,… kortom top !

  Volgende

 • Ngorongoro krater

  Ngorongoro krater

  De Ngorongoro-krater, de grootste quasi vlakke "caldera" (ingestorte vulkaankegel) ter wereld, bevindt zich ten NW van Arusha op 2200m hoogte. De oorspronkelijke enorme vulkaan was vermoedelijk tot 5 km hoog en verzakte volgens de geologen zo’n 2 à 3 miljoen jaar geleden.

  De vlakte op de kraterbodem heeft een oppervlakte van maar liefst 260 km², met een doorsnede tot 21 km. De kraterrand steekt ong. 600m uit boven de bodem. In het midden van de krater ligt een klein zoutmeer.

  De krater ligt in de Serengeti, maar hij beschermt door zijn vorm de dieren : de gnoepopulatie in de krater neemt dus niet deel aan de grote migratie tussen de Serengeti en de Masai Mara.

  Volgende

 • De Serengeti

  De Serengeti

  Het Serengeti National Park is misschien wel het bekendste en meest gefilmde wildpark ter wereld vanwege de enorme roofdieren populatie maar vooral de populair-te-filmen jaarlijkse wildebeest (gnoes) & ook wel zebra migratie. De dieren volgen de regens en trekken (rond juli-augustus) van zuid/west, de Serengeti, noordwaarts met als eindbestemming de grasrijke vlaktes in de Masai Mara in Kenya. In hun zog volgen de roofdieren … de Serengeti huisvest enkele duizenden leeuwen maar ook behoorlijk wat luipaarden en jachtluipaarden (cheetah’s).